2024.04.19, Péntek

Borral, vacsorával, szekérről hallgathatjuk a szarvasbőgést

mti

2018.08.22. 14:44

A szombaton rajtoló gemenci túrákat előadások és filmvetítések is kiegészítik.

Hirdetés

Elkezdődött a szarvasbőgés a gímállományáról híres gemenci erdőben. A Gemenc Zrt. idén is megszervezi szarvasbőgés-hallgató túráit, amelyek Pörbölyről indulnak. 


Ezen a három hétvégén lehet útra kelni

A kora este kezdődő túrák előtt az erdőgazdaság egy vadásza mutatja be a gímszarvasok életét, a szarvasok bőgő hangjának fajtáit, az elmúlt években gyűjtött érdekesebb hullajtott agancsokat. Levetítik Mosonyi Szabolcs a gemenci szarvasokról készült filmjét is. Szeptember első napján a lovas fogatos kirándulás résztvevői borkóstolóval egybekötött vacsorán vehetnek részt.

A közönség augusztusban 25-én és 31-én, szeptemberben 1-én, 7-én és 8-án erdei vasúton vehet részt a kirándulásokon. Augusztus 25-én, 31-én és szeptember 1-én lovas fogatok is indulnak azokhoz az erdőrészletekhez, ahol jelentősebb bőgés várható.


A gyerekekre is gondolnak

A Gemenc Zrt. a túrákat gyerekeknek általában nem ajánlja, akik megunhatják a csendes hallgatózást. Ezért szeptember 8-án Lassiban, az erdei vasút egyik megálló helyén kézműves foglalkozáson, filmvetítésen várhatják meg a vonat visszaindulását. A részletes programot a gemenczrt.hu honlap közli.    

A gímbikák bőgésének időszaka általában augusztus utolsó hetében kezdődik, és szeptember 20-ig tart. A gemenci ártéren mintegy ezer gímszarvas él.

MegyeszarvasbőgéstermészetGemenc