Az egészséges ételek, konyhai praktikák nagy ismerői a tapasztalt konyhatündérek, a nagymamák. A szinte misztériumnak számító, elleshetetlen titkok őrzői elbűvölő ételeket varázsoltak az asztalra sokszor szinte a semmiből. Ezt a tudást, praktikát szeretnénk átmenteni a jelennek és a jövő generációinak, hogy még sok-sok éven át ne csak az emlékeinkben éljenek tovább ezek a csodálatos, felejthetetlen ízek.
A „Nagyanyámtól tanultam” receptgyűjtő és gasztronómiai feltáró kaland a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat kezdeményezésével indult útjára, amelynek célja a térségi identitás erősítése, az értékeink megismerése, hagyományaink ápolása a gasztronómiában is. Bács-Kiskun megye különösen gazdag alapanyag- és íz világa lehetővé teszi, hogy egy színes, kalandos utazást tegyünk településeink elfeledett és máig virágzó konyhaművészetében. Az értékeink, régi ízeink megőrzése a fiatalok számára is át tudja örökíteni hagyományos konyhánk titkait.
A globalizálódó világban természetes jelenség, hogy egy-egy étel új értelmezést kap és megváltozik, formálódik. Ezek a folyamatok a változó környezet kihívásainak is eleget téve színesítik, gazdagítják gasztronómiánkat. Nemzetközi konyhák, főzőműsorok alakítják ízlésvilágunkat, változtatják meg a magyar gasztronómiához fűződő viszonyunkat, de sarkallnak arra is, hogy az alapértékek megőrzésével óvjuk a nemzeti konyhánk büszkeségeit.
A “Receptre Fel Bács-Kiskun” program részeként a települések, térségek gasztronómiáját összegyűjtve, rendszerezve elkészül egy térségi receptes könyv, amely a hozzávalókkal, elkészítés módjával, fényképekkel lesz hivatott rögzíteni a gasztronómiai kalandozást. Különleges élmény lesz az olvasónak a régi recepteket böngészni, elképzelni a régi konyhákat, tűzhelyeket, nagyanyáinkat, ahogy egész nap tüsténkedtek, s nemcsak ételt, hanem a melegséget is a család asztalára varázsolták.
2018 júliusától pályázat formájában két térségben és ezen belül 13 településen indul útjára a receptgyűjtés. A beérkezett pályamunkákat egy szeptemberi rendezvényen a készítője be is mutathatja a nagyközönségnek, amely ételeket szakmai zsűri fogja értékelni. A receptek gyűjtése leves, főétel, desszert főkategóriában történik. Az értékelésnél fontos szempont a régi ízek új technológiával történő előállítása, a térségre, településre jellemző stílusjegyek, a különleges ízvilág, a helyi termékek felhasználása és az étel tálalása is.
A pályázat kifejezett célja, hogy az egészséges, egyszerűen előállítható ételek és a településre különösen jellemező gasztro-titkok napvilágra kerüljenek. Nem az ételek ismertsége, népszerűsége vagy gasztronómiai attraktivitása a legfontosabb szempont. Az egyszerű ételek, a magyar népi konyha, mindig sikerrel alkalmazkodott a környezeti, történelmi kihívásokhoz és éltette egészségben megyénk lakóit. Fontos, hogy ez az alkalmazkodóképesség, amely jellemzi a magyar konyhát megőrződjön, hozzásegítse a jövő generációit a helyben boldoguláshoz, megismertesse őket az egyszerű konyhában rejlő nagyszerűséggel, csodával.
A felhívásban résztvevő Tiszakécskei térség települései:
Tiszakécske, Lakitelek, Szentkirály, Tiszaalpár, Tiszaug.
A felhívásban résztvevő Kiskunmajsai térség települései:
Kiskunmajsa, Csólyospálos, Kömpöc, Szank, Móricgát, Jászszentlászló, Bugac, Bugacpusztaháza.
A receptek beérkezésének határideje: 2018. augusztus 24.
Bővebb információ: Mayer Andrea; Telefon: +36-30/953-6208;
E-mail: [email protected]
Versenyfelhívás: http://adattar.bacskiskun.hu/nagyanyamtol/Versenyfelhivas_Nagyanyamtol_tanultam.doc
Jelentkezési lap: http://adattar.bacskiskun.hu/nagyanyamtol/Jelentkezesi_lap_Nagyanyamtol_tanultam.doc
Hazánk egyik legszebb iskolaépületét 1932-ben avatták fel, a közelgő 100. évfordulóig pedig elvégzik a főépület külsejének rekonstrukcióját. A szakemberek hat ütemben, összesen mintegy 15743 négyzetméternyi felületet tisztítanak meg, javítanak ki és festenek le a műemléki védelem alatt álló intézményen.
Lendület, megújulás és a korábbi értékek megőrzése vezérelte a SZABADICS Group új arculatát.