2024.03.28, Csütörtök
Újra összecsapnak a habsburgokkal a magyar szabadságharcosok
magyartudat.com

Újra összecsapnak a habsburgokkal a magyar szabadságharcosok

pestpilis.hu

2018.06.05. 16:11

A Kiskunságon előre megkomponált, pirotechnikával és elképesztő gépparkkal megtámogatott interaktív csatajelenetekbe lehet belecsöppenni a hétvégén - a napóleoni koroktól a második világháborúig.

Hirdetés

Ezen a hétvégén a Bács-Kiskun megyei Kunszálláson ötödik alkalommal rendezik meg a Hadikultúra és Military Fesztivált. A pénteken rajtoló háromnapos rendezvény az első világháború befejezésének századik évfordulója és a Magyar Honvédség 170 éves évfordulója előtt is tiszteleg.

A képre kattintva galéria nyílik - fotók: Bernát Benjámin


A 20 hektáros helyszínként szolgáló Kunszállási Somogyi Lovas Szabadidőközpontban

  • egyrészt különböző történelmi korok masírozó katonáit láthatjuk majd,
  • másrészt előre megkomponált, pirotechnikával teletűzdelt interaktív csatajelenetek részesei lehetnek a napóleoni koroktól a második világháborúig, melyeket hagyományőrző önkéntesek sokaságával bonyolítanak le.


A közönségnek bejött a könnyedebb irány

A szervező HMFEST Military Hagyományőrző és Szabadidő Egyesület elnöke Kovács Imre budapesti sajtótájékoztatón számolt be a rendezvényról. „Fehér kesztyűvel és díszsortűzzel zajló megemlékezés helyett egy életszerű, könnyed hangulatot igyekszünk teremteni, ami könnyebben befogadható a ma emberének” – érzékeltette az elképzelés célját Kunszállás polgármestere. „A korábbi évek sikerei és résztvevők sokasága azt mutatja, hogy ez a gondolat sikeres volt – hangsúlyozta a főszervező.

Kovács Imre - fotók: Bernát Benjámin/pestpilis.hu


Hozzátette, mindezt nagyban támogatja, hogy nagyon sok szempontból családbarát a fesztivál, mely hazaszeretetre és a hagyományok tiszteletére neveli a gyerekeket. Ennek részeként hagyományőrző katonai parádét egy Military gyermeknappal egybekötve bonyolítják le.


Elképesztő géppark áll össze Kunszálláson

A fesztivál súlyát jól jelzi, hogy több mint száz huszadik századi felújított katonai jármű érkezik majd Európából:

köztük tankok, tüzérségi járművek, páncélozott és kétéltű járművek, autók, terepjárók, kerékpárok és motorkerékpárok, híradós és haszongépjárművek, melyek nem egy esetben páratlan, korábban nem látott kuriózumot jelentenek.

A 170 éves évfordulót meglovagolva idén az 1848-as/49-es magyar szabadságharcre összpontosít a rendezvény. Emiatt mindkét főnapon 48-as csatajeleneteket bonyolítanak le: ebben a császári seregek ütköznek meg a magyar hadsereg lovas és gyalogos katonáival.

Ugyanakkor egy második világháborús csata is helyt kap Kunszálláson, melyben német szövetségesek csapnak össze az orosz katonákkal. Lesz továbbá egy elképzelt erdei úton kialakuló konfliktus, melyben egy német tiszti különítmény szembe találja magát egy könnyű amerikai szakasszal. Mindkét csapat korabeli motorkerékpárokkal és fegyverezetekkel igazodik a korhoz viseletben és járműparkban is.

Galéria

MegyeDuna Aszfalt Kft.hagyományőrzésKunszálláskatonahadijáték