2024.06.21, Péntek
Magyar fejlesztésű festék oldja meg a fűtést a lakásokban
illusztráció - fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Magyar fejlesztésű festék oldja meg a fűtést a lakásokban

magyarepitok.hu, mti

2018.05.10. 06:34

A Poli-Farbe terméke elektromos áram segítségével lesz képes hőt termelni, hat négyzetméternyi felület egy 60-70 négyzetméteres területű otthont fűt fel.

Hirdetés

Új termék fejlesztéséről számolt be a Poli-Farbe Vegyipari Kft. vezérigazgatója a magyar tulajdonú, Bács-Kiskun megyei székhelyű vállalat budapesti sajtótájékoztatóján. Szabó Antal elmondta, a lakás fűtésére alkalmas falfesték prototípusának megalkotására a társaság együttműködési megállapodást kötött a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel. A prototípust vélhetően idén ősszel mutatják majd be, a termék fejlesztésére a cég mintegy 100 millió forintot fordít.


Jelentősen csökkenti a lakások ökológiai lábnyomát

Falábu Dezső, a cég kutatási és fejlesztési igazgatója hozzátette, a fűtésre alkalmas falfestékhez a vezetőképes bevonatot már megalkották, a következő lépés, hogy az elektromos áram segítségével hőt tudjon termelni.    

A helyszínen kiadott közlemény szerint a speciális falfesték elektromos fogyasztónak minősül.

Áramforrásból, szabályozó rendszerből és elektromos vezetőképességgel rendelkező, adalékokat tartalmazó festékből áll.

A tervek szerint, ha a lakásfűtő falfestéket felviszik egy körülbelül 6 négyzetméteres felületre, akkor az képes lesz egy 60-70 négyzetméteres területű lakást felfűteni, négyzetméterenként 300-350 watt teljesítménnyel. Az ügyvezető igazgató úgy vélte, hogy ennek a fejlesztésnek köszönhetően jelentősen csökkenthető lesz a lakások ökológiai lábnyoma.

Magyar Gábor, a BME VIK Távközlési és Médiainformatikai Tanszékének vezetője elmondta, hogy a lakásfűtő falfesték a közeljövőben az okos otthonok ígéretes eleme lehet.


Már 11 milliárd felett jár a magyar gyártó

A sajtóeseményen az is kiderült, a Poli-Farbe a 2017-es üzleti évet 11,04 milliárd forint nettó árbevétellel zárta, ami 808 millió forintos növekedés a 2016-os adathoz képest, és 860 millió forinttal több a 2015. évinél. 2017-ben a Poli-Farbe 44,555 ezer tonna terméket értékesített, míg 2016-ban és 2015-ben ez a mennyiség 42,714 és 42,676 ezer tonna volt.

Az ügyvezető igazgató közölte, a cég a jövőben emelni akarja az értékesítésen belül a jelenleg 6 százalékos export arányt, és egy új, a lakások fűtésére alkalmas falfestékkel is piacra kíván lépni, várhatóan 2020-tól.    

A társaság közleménye szerint a 30 milliárd forintra becsült magyar dekor festékpiac mintegy 75 százalékán három nagy festékgyártó vállalat osztozik, ezek közül egyedül a 26 éve alapított Poli-Farbe Vegyipari Kft. magyar tulajdonú. A Bács-Kiskun megyei Bócsán bejegyzett vállalat 271 munkavállalót foglalkoztat.

MegyeBócsaPoli-Farbe Vegyipari Kft.