2024.04.17, Szerda
Ismét a légtérből figyeltek a Bács-megyei rendőrök
fotók: police.hu

Ismét a légtérből figyeltek a Bács-megyei rendőrök

police.hu

2018.05.11. 09:29

Szolgálati helikopter és több motoros rendőr bevonásával a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság újra fokozott ellenőrzést tartott az M5-ös autópályán.

Hirdetés

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Forgalomellenőrző és Autópálya Alosztályának állománya a Készenléti Rendőrség által biztosított rendőrségi helikopter közreműködésével, 2018. május 8-án 11 órától 15 óráig ismét akciót tartott az M5-ös autópálya Bács-Kiskun megyei szakaszán.

Nemcsak közlekedésbiztonsági és közbiztonsági, hanem migrációs ellenőrzéseket is tartottak a rendőrök. Az akcióban résztvevő 6 motoros rendőr és 6 gépkocsizó járőr munkáját az Autópálya Alosztály megbízott vezetője és annak helyettese a légtérből is irányította.

A közlekedésbiztonság javítására irányuló rendőri fellépés elsősorban az autópálya leállósávjának szabálytalan használatára, valamint a nehéz tehergépjárművekkel történő szabálytalan előzések számának visszaszorítására és a passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzésére irányult.

Az akció során 20 külföldi és 3 magyar sofőrrel szemben nehéz tehergépjárművel történt szabálytalan előzés, míg 1 magyar és 1 külföldi gépjárművezetővel szemben követési távolság be nem tartása miatt helyszíni bírságot szabtak ki az egyenruhások. Továbbá 3 külföldi sofőr közigazgatási bírságot kapott biztonsági öv használatának elmulasztása miatt.

A közlekedési jogsértések miatt kiszabott bírságok tekintetében a rendőrök POS terminál alkalmazásával biztosították a bírság helyszíni megfizetésének lehetőségét. Erre az akció során 10 esetben került sor.

Az ellenőrzés keretein belül, a szabályszegések visszaszorítása érdekében az intézkedő rendőrök egy esetben alkalmazták a szabálysértési hatóság elé állításának lehetőségét, melynek keretein belül gyorsított eljárást folytattak le a Szabálysértési Hatóság munkatársai.

A légi megfigyelés során az akció parancsnoki állománya ismét észlelte, hogy a kamionsofőrök továbbra is kihasználták azt az időszakot, amikor a közvetlen környezetükben nem látnak rendőrségi járműveket, és így követték el a szabálytalan előzést.

A légtérből végrehajtott forgalomellenőrzés ismét bizonyította hatékonyságát a szabályszegők kiszűrése és az intézkedések végrehajtása tekintetében, hiszen az akció ideje alatt összességében 29 fővel szemben kezdeményeztek a rendőrök intézkedést.

Az M5-ös autópálya Bács-Kiskun megyei szakaszán a jövőben is folytatódnak az ilyen jellegű akciók.

MegyeM5 autópályaBács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságrendőri ellenőrzés