2023.09.24, Vasárnap

Új repülőgépet fejleszt a Genevation Aircraft Kft.

mti

2018.04.04. 13:15

A jakabszállási sportrepülőtéren bemutatták a GENPRO műrepülőgépet, amely világ első acél-karbon rácsszerkezetű anyagból készült egyszemélyes repülője. Az új repülőgéppel Besenyei Péter, a legeredményesebb magyar műrepülő pilóta tartott bemutatót.

Hirdetés

Az Irinyi terv részeként a kormány mintegy 250 millió forint támogatást ad Genevation Aircraft Kft. részére új repülőgép prototípusainak kifejlesztésére és sorozatgyártására - közölte Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár a Bács-Kiskun megyei Jakabszálláson kedden.

A bemutatót követő sajtótájékoztatón Skultéty Tamás, a Genevation Aircraft Kft. társtulajdonosa elmondta: az új sportrepülőgép mindent tud, amit manapság egy világszínvonalú műrepülőgépnek tudnia kell, így minden remény adott ahhoz, hogy a világpiacon is megállja a helyét.
A GENPRO hamarosan Európa- és a világbajnokságon is bemutatkozik és tervezik kétszemélyes gyakorlógép fejlesztését is.

 

Lepsényi István a támogatás ünnepélyes átadásán hangsúlyozta: a fejlesztés példaértékű abban a tekintetben is, hogy egy piacorientált vállalkozás és a magyar egyetemi- és tudományos-műhelyek együttműködésével valósul meg. Minden esély megvan arra, hogy a Genevation Aircraft Kft. egy, az egész világon ismertté váló termékkel csatlakozzon a magyar brandek sorába - fogalmazott az államtitkár.

Magyarországon ismét egy olyan vállalat kíván utat törni a világpiacra, amely épít a magyar kutatás-fejlesztésben meglévő lehetőségekre, ugyanakkor támaszkodik repülős hagyományainkra is - hangsúlyozta Lepsényi István, aki a támogatásról szólva hozzátette: 2010 óta a polgári kormány fontos célja az ipar és ezen belül is a magyar vállalkozások fejlesztése.
A most átadott közel 250 millió forintos - vissza nem térítendő - támogatás alkalmából kiemelte: a magyar költségvetés forrásaiból is jelentős összeget, ebben az évben összesen 19 milliárd forintot tudtak ilyen célokra fordítani.
Az Irinyi tervvel azt kívánjuk elérni, hogy teremtsük meg a gazdaság hosszú távú fenntartható növekedésének hajtóerejét - jelentette ki Lepsényi István.
  

MegyejakabszállásműrepülőgépGenevation Aircraft Kft.