2024.07.16, Kedd
Így készítsd fel otthonodat a tavaszi csapadékos időjárásra

Így készítsd fel otthonodat a tavaszi csapadékos időjárásra

újHÁZ Centrum

2018.04.03. 15:51

A kora tavaszi időjárás számos lehetőséget tartogat arra, hogy nekikezdjünk a házkörüli munkáknak - vallják az újHÁZ Centrum szakértői, akik szerint ez az időszak tökéletesen alkalmas arra, hogy rendbe tegyük az ereszcsatornákat, és vízvezetők kiépítésével felkészüljünk az aranyat érő tavaszi csapadékos napokra is.

Itt az alkalom, hogy az új kerti burkolati trendeket szemlézve megtervezzük álmaink teraszát, ami egészen késő őszig kellemes kikapcsolódást tud biztosítani mindenki számára.

 

A kert nem más, mint az otthonunk és a környező természet közvetlen kapcsolata, szerves része az életterünknek, így aztán kialakítására is nagy gondot kell fordítanunk. A március éppen megfelelő arra, hogy a tervezési feladatokon túl az első konkrét munkálatokat is elvégezzük házunk körül. "Tavasszal megnövekedik a csapadék mennyisége, így mindenképpen fel kell készülnünk az akár hosszabb ideig is tartó esős időjárásra" - hívják fel a figyelmet az újHÁZ Centrum szakértői. Azt javasolják, ellenőrizzük le az ereszcsatornát, tisztítsuk meg az esetleges lehullott falevelektől és egyéb piszkoktól. A sérült elemeket cseréljük ki, a meglazult rögzítőbilincseket pedig stabilizáljuk!

Amennyiben úgy döntünk, hogy elavult ereszcsatornáinkat lecseréljük, válasszuk a horganyzottacél-rendszereket, amelyek ár-érték arányban kedvezőek lehetnek, ráadásul nagy teherbírásúak és jól tűrik a szélsőséges időjárási körülmények váltakozását is. További előnye, hogy forrasztható, így minimalizálható az esélye annak, hogy az illesztéseknél vizet eresszen magából.

 

A vízelvezetés azonban nem szakad meg az ereszcsatorna kifolyócsonkjánál, hiszen gondoskodnunk kell az onnan kiömlő csapadék további sorsáról is. Érdemes a kertben tartanunk az esővizet, hiszen növényeink hálásak lesznek érte akkor, amikor beköszönt a szárazabb időjárás. Tökéletes szolgálatot tehetnek a nagy műanyag esővízgyűjtő hordók.

"Nem szabad azonban elfeledkeznünk a talaj burkolt területei köré telepíthető vízelvezető rendszerekről. A keskeny csatornák lehetővé teszik, hogy a víz ne mossa ki a kültéri burkolat alól a földet és a homokot, így csupán apró karbantartási munkák várnak ránk ezen a területen, és nem kell szembenéznünk az újratérkövezés megterhelő kihívásával" - hangsúlyozzák az építőanyag-kereskedelmi hálózat szakértői.

 

Amennyiben azonban teljes mértékben újra kívánjuk gondolni a teraszunkat, a kivitelezési munkákba még ne vágjunk bele, a tervezést azonban már most érdemes elkezdeni. Első lépésként ismerkedjünk meg a kültéri burkolatok trendjeivel, és válasszuk ki a számunkra leginkább megfelelő anyagokat.

"Ahogyan az enteriőrben, úgy a kültérben is abszolút hódítanak a természetes megoldások, így a natúr fa hatású burkolóanyagok, amelyek bézs kiegészítőkkel és rattan, vagy szintén natúr fa kerti bútorokkal kiegészülve pazar látványt nyújtanak" - magyarázzák a szakértők, majd hozzáteszik: a betonfelületek is virágkorukat érik. Ez utóbbi mellé érdemes fémes hatású kiegészítőket választani, hogy az art deco hangulat továbbra is megmaradjon. A modern dizájnt egy-egy íves kerti bútorral vagy éppen etno stílusú dekorációval remekül meg tudjuk bontani, ráadásul kitűnő fókuszpontként is szolgálhatnak csodás teraszunk közepén.

 

"Ne vágjunk azonban azonnal bele a feladatok kellős közepébe" - javasolják a szakértők, akik szerint az átfogó kerti munkákat előzze meg a tervezés, a vízelvezetési kérdésekben pedig mindenképpen kérjük ki hozzáértők segítségét az újHÁZ Centrum hálózatának tagjainak telephelyeinél.

 

Galéria

MegyecsapadékkertújHÁZ Centrum