2024.04.19, Péntek
Országos hetedikek lettek a Bányai Gimis kosarasok
Fotók: Magyar Diáksport Szövetség

Országos hetedikek lettek a Bányai Gimis kosarasok

bajabela.sulinet.hu, mdsz.hu, bacsmegye.hu

2018.03.07. 14:15

Március 2-4. között Pécsett az ország legjobb amatőr kosárlabdázó lány- és fiúcsapatai mérték össze tudásukat. Bács-Kiskun megyét a fiúk részéről a Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium csapata, lányok közül pedig a Bajai III. Béla Gimnázium csapata képviselte, mindkét csapat a 7. helyet szerezte meg.

Hirdetés

A pécsi hétvégén az V-VI. korcsoport fináléjában az ország legjobb 20-20 csapatának fiataljai küzdöttek meg a „Magyarország diákolimpiai bajnoka” címért. A háromnapos verseny mérkőzéseit egyszerre négy helyszínen rendezték meg. A hétvégi eseményt a Baranya Megyei Diáksport Tanács szervezte a Magyar Diáksport Szövetség megbízásából.

A kosárlabda hazánkban is az egyik legnépszerűbb csapatsportág, amit nemcsak egyesületi, hanem iskolai keretek között is rengeteg fiatal űz. Előnye, hogy nemcsak beltéren, hanem kültéren egyaránt lehet játszani, rengeteg kosárpalánkot, streetball pályát lehet már látni országszerte a parkokban. Az igen kedvelt sportág a Diákolimpia® versenysorozatnak is része. A 2017/2018-as tanévben 125 fiú és 68 leány csapat nevezett az amatőr bajnokságba, a „B” kategória feltétele, hogy a nevezők nem lehetnek kosárlabda egyesületnél leigazolt sportolók, tehát csak iskolai keretek között játszanak. Örvendetes, hogy az amatőr kategória résztvevőinek száma mintegy 30 csapattal nőtt a tavalyihoz képest, tehát a hobbikosarasok száma is szépen gyarapodik.

 

A kecskeméti Szabó Laci bácsi és csapata 7. helyezést ér el, korábbi években országos első, majd második címet érdemelték ki. A fiúk két nap alatt 6 meccset játszottak, csoportjukban magabiztosan, profi játékkal 4 győzelemmel az első helyen végeztek, majd  a "keresztjáték" és helyosztók  megrendezése következett, ahol két vereséggel  és egy győzelemmel zártak, így az országos 7. helyet érték el.
A csapat tagjai: Edző: Szabó László Játékosok: Pajor Lajos, Tóth Tibor, Tóth Barna, Józsa Csongor, Steigler Ádám, Oltyán Kristóf, Szabó Marcell, Józsa  Kristóf, Palásti László, Katona Bálint, Kispál Kristóf

 

A lányok csoportjában a bajaiak 3 győzelem és 1 vereség (Karcag-leendő országos bajnok) arányában a második helyen végeztek. Ezt követte a "keresztjáték" és a helyosztók megrendezése: ebben a sorozatban szoros és kimerítő küzdelmek vártak a lányokra, amiből 1 győzelem és 2 vereséggel sikerült mérlegelni. Összesen 7 mérkőzést játszottak 2 nap alatt, ami fokozott igénybevételt jelentett mind fizikailag, mind pedig mentálisan. A lányok kitettek magukért, ezzel bizonyítva, hogy iskolájuk megérdemelten szerepelhetett az ország legjobbjai között. Felkészítő tanáruk: Németh Attila.

 

Gratulálunk mindkét csapatnak!

 

A háromnapos küzdelemben az alábbi iskolák szerezték meg a dobogós helyezéseket:

Lánycsapatok versenye

V-VI. korcsoport

aranyérem Karcagi Nagykun Református Gimnázium és Egészségügyi Szakgimnázium
ezüstérem Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium
bronzérem Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium

Fiúcsapatok versenye

V-VI. korcsoport

aranyérem Pannonhalmi Bencés Gimnázium, Egyházzenei Szakgimnázium és Szakkollégium
ezüstérem Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája
bronzérem Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium


forrás: mdsz.hu / bajabela.sulinet.hu

Galéria

MegyeDiákolimpiakosarlabdaKecskeméti Bányai Júlia GimnáziumBajai III. Béla Gimnázium