2024.03.28, Csütörtök

Az #okosművház pályázaton harmadik a Hetényi Közösségi Ház zenei programja

mti

2018.02.15. 18:30

Mintegy 150 ezer látogatót vonzott a 322 településen és 452 helyszínen 12. alkalommal megrendezett Kultúrházak éjjel-nappal sorozat február 2. és 4. között.

Hirdetés

Újra láthatóvá vált, hogy a művelődési központok milyen fontos terepét jelentik a közösségteremtésnek, hiszen a Helyben van a sokszínűség szlogennek megfelelően a résztvevő intézményekben a rendhagyó és a farsanghoz kapcsolódó programok mellett számos újdonsággal is várták a látogatókat - hangsúlyozta a főosztályvezető. Több helyen rendeztek például pizsamás "ottalvós bulit" gyerekeknek, kreatív tanodát felnőtteknek, kultúrzsúrt, Textil-Bárt, képregényes fényjátékot, valamint improvizációs színházi játékot, de még szabadulószobát is - emelte ki Szedlacsek Emília, az Emberi Erőforrások Minisztériuma főosztályvezetője a rendezvényt záró csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

A főosztályvezető azt is felidézte, hogy idén első alkalommal lehetett kiemelt helyszín címre pályázni Pest megyei intézmény, vidéki nagyváros, valamint vidéki kistelepülés intézménye kategóriában. Ennek eredményeként az országos megnyitónak Budakeszin az Erkel Ferenc Művelődési Ház adott otthont, a rendezvény másapján a székesfehérvári Fejér Megyei Művelődési Központra irányult nagyobb figyelem, míg a harmadik nap házigazdája a Hidasnémeti Közösségi Ház volt.

Bordás István, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke elmondta, hogy az eseményhez csatlakozott művelődési házak, faluházak, agórák sokkal több igényes és kifejezetten erre a rendezvénysorozatra szóló programmal készültek. Egy-egy városi művelődéi intézmény három napra elosztva 8-10 programot is megvalósított az akció idején, másrészt a több telephellyel rendelkező intézmények mindegyike szervezett eseményeket az egyes helyszínein külön-külön is. 

Kárpáti Árpád, a Nemzeti Művelődési Intézet igazgatója kiemelte: fontos, hogy legyenek olyan alkalmak, amikor a művelődési házak be tudják mutatni a hétköznapokban náluk folyó komoly szakmai munkát. Az elnök ezen kívül a rendezvénysorozathoz kapcsolódó szervezeti összefogás fontosságát is hangsúlyozta.

Annak érdekében, hogy ösztönözzék az intézményeket, a szakembereket és a látogatókat az eseménysorozaton való még aktívabb részvételre, a szervezők a már hagyományosnak mondható innovációs, fotó- és plakátpályázat mellett újakat is hirdettek. A nyertesek díjait az eseményen adták át.

A #okosművház szakmai, innovációs kiíráson a zsűri olyan példaértékű gyakorlatokat díjazott, amelyek a közművelődés hagyományteremtő és hagyományőrző szerepét erősítő módszereit, formáit, folyamatait mutatták be. A kiírásra 15 szakmai műhelytől 16 pályázat érkezett. A fődíjat a nagyrédei Molnár József Művelődési Ház nyerte a több generációt is vonzó programjával, második az ácsi Bartók Béla Művelődési Ház, Könyvtár és Városi Sportcsarnok kalandjátéka lett, a harmadik helyezett pedig a kecskeméti Hírös Agóra Nonprofit Kft. Hetényi Közösségi Házának zenei programja.

A #vanképedhozzánk? fotópályázatra a közművelődési intézményeik rendezvényein készült fotókkal lehetett nevezni. A kiírásra 463 kép érkezett, közülük a legjobbnak Németh Zsolt fotóját választották, a második Suha Péter, a harmadik Ludman Dániel fotója lett. 

A #mindentegylapra plakátpályázaton a szervezetek programjait, munkáit népszerűsítő legjobb plakátokat díjazták. Itt az első díjat Zolnyánszki Zsolt nyerte a Gáspár Károly Trió koncertjéhez készített alkotásával, a második díjat a Klauzál Ház kapta a II. Klauzál Jam eseményére invitáló plakátjáért, a harmadik Kranyik Ildikó lett, aki A székely menyecske meg az ördög című előadáshoz készített plakátot.

A díjazottak az elismerő oklevelek mellett 100, 75 és 50 ezer forintos pénzjutalmat is kaptak. 
Az első alkalommal kiírt Képben van a sokszínűség pályázatra az idei eseményen készült öt képből álló albummal jelentkezhettek az intézmények. Az előzsűri által kiválasztott 12 pályaműből hármat díjazott a közönség, egy különdíjat pedig a zsűri szavazott meg. Az első helyezett a törteli Déryné Művelődési Központ lett, a második a bordányi Faluház és Könyvtár, a harmadik pedig a Debreceni Művelődési Központ Újkerti Közösségi Háza lett. A zsűri különdíját a Klauzál Gábor Budafok-Tétény Művelődési Központ kapta. 

A látogatóknak kiírt szelfipályázat győztese Dávid Tímea lett, ő gyűjtötte be a legtöbb kedvelést a Facebookon zajló játék során, az eseményhez kapcsolódó fotójával, az intézmények közül pedig a vanyarci Művelődési Ház és Könyvtár ösztönözte a legtöbb látogatóját szelfi készítésére. Az egyéni versenyző 30 ezer forintos kultúra utalványt, az intézmény 100 ezer forint értékű műszaki cikk utalványt vehetett át.

Szedlacsek Emília az eseményen közölte: jövőre február 15. és 17. között rendezik meg a sorozatot.

MegyeKultúrházak éjjel – nappalHetényegyházi Közösségi Ház