2024.06.25, Kedd

Thorma János és a nagybányai alkotók művészetét bemutató kiállítások nyílnak Kiskunhalason

mti

2017.11.18. 20:41

Thorma János és a nagybányai alkotók művészetét bemutató kiállítások nyílnak az új épületszárnnyal bővült kiskunhalasi Thorma János Múzeumban. 

Hirdetés

A múzeum új épületszárnyának és kiállításainak megnyitását megelőző sajtótájékoztatón Szekeres Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa szombaton hangsúlyozta: "a mai világban az értékrendek nem igazán vannak a helyükön", de a templomok mellett a múzeumokban még mindig lelkében építkezhet mindenki.
A nagybányai alkotók magyar tájakat és magyar emberek sorsát festették meg vagy formálták szoborrá, még akkor is, ha a sors úgy hozta, hogy az alkotásokról visszaköszönő tájak már egy másik országban vannak. Munkáik "az egyetemes magyarság értékeit gazdagítják, a hit bizományai" - fogalmazott.
A nagybányai festőiskola művészeinek alkotásai egy olyan örökséget képeznek, amely a mai napig meghatározza a magyar művészetet, hiszen a modern magyar festészet bölcsőjének is tekinthető - tette hozzá. 

Szakál Aurél, a kiskunhalasi Thorma János Múzeum igazgatója az intézmény legjelentősebb napjának nevezte a kiállítás megnyitását, mert mint mondta, 80 évvel Thorma János halála után végre méltó módon mutathatják be két monumentális festményét, az Aradi vértanúk és a Talpra magyar! című alkotásokat.
Az igazgató szerint a múzeumnak ugyanis az a dolga, hogy "a múlt tárgyait megőrizze, és megszólaltassa". Thorma János 50 évvel az 1849-es események után azért festette meg az aradi vértanúk kivégzését, hogy méltó emléket állítson a történteknek. 
Emlékeztetett: a mai Magyarország területén nem nyugszik egyetlen aradi vértanú sem. Sírhelyeik így nem látogathatóak, ezért a hatvanas években szegedi egyetemisták a Kiskunhalason 1960 óta látható képnél, mint egy emlékmű előtt rótták le tiszteletüket a szabadságharc mártírjai előtt. 
Az új, 200 négyzetméter alapterületű, háromszintes múzeumi épületszárny építése márciusban kezdődött, melynek során a 2011-ben elkészült szárnnyal teljesen egységes arculat kialakítására törekedtek. A fejlesztést mintegy 400 millió forintból valósították meg, köztük több pályázati forrással. A múzeum új részének alagsorában a nagybányai művészetet bemutató Bay Gyűjtemény kapott helyet. Az értékes műveket - több mint fél évszázados gyűjtés után - az erdélyi származású orvos házaspár, Bay Miklós és felesége ajánlotta fel a településnek, azzal a kitétellel, hogy a gyűjtemény elhelyezésére egy alkalmas kiállítóteret biztosítanak. A Bay Gyűjteményben 35 művész 60 festménye és 9 szobra látható. 
Egy szinttel feljebb, a földszinten lévő Thorma Galériában Thorma János 45 festménye kapott helyet, köztük az Aradi vértanúk és a Talpra magyar! című alkotások a régi épületből kerültek át az új szárnyba. Az új Thorma Galériában látható tárlat az intézmény saját anyagából, a Magyar Nemzeti Galériából és további gyűjteményekből válogatott alkotásokat mutat be. 
A fejlesztés eredményeképpen a világ legnagyobb Thorma János állandó kiállítását és Magyarország legnagyobb nagybányai festészeti tárlatát alakították ki. 
Az új épületszárnyat Dóka József kiskunhalasi építészmérnök, a kiállítást pedig Zalatnai Pál kecskeméti grafikus tervezte. 

Bay Miklós műgyűjtő, a Bay Gyűjtemény alkotásainak adományozója a sajtótájékoztatón elmondta: a nagybányai művésztelep és festőiskola döntő hatással volt a 20. század eleji magyar művészet fejlődésére. Alapítói úgy gondolták, egy magyar festő a gondolatait, a témáit a magyar emberekről, a magyar vidékről kell, merítse. 
Thorma Jánosról kiemelte: soha nem stílusokban gondolkodott, hanem képekben. Kifejezési módját mindig mondanivalójához, témájához igazította, és e szerint festett. Sokszor több, akár négy stílust is alkalmazva alkotta meg egy-egy festményét. Kiemelte, bízik benne, hogy adományuk ráirányítja a figyelmet a kevésbé ismert nagybányai festőiskolában tanult művészekre.
Mint mondta azt itt kiállított műtárgyak az összmagyarságnak szólnak, ezért mindenkinek meg kell ismernie ezeket az alkotásokat, így nem maradhattak tovább magángyűjteményben - tette hozzá.     

 

Thorma János Kiskunhalason született, majd még gyermekként Nagybányára került. Pályafutását 1887-ben Budapesten Székely Bertalannál kezdte, 1888-ban a müncheni Hollósy-iskolában, 1889-ben a Bajor Királyi Képzőművészeti Akadémián, majd 1892-től a párizsi Julian Akadémián folytatta. Az alkotó 1896-ban az európai hírűvé vált nagybányai művésztelep egyik alapító tagja, évtizedekig számtalan művész tanára, majd 1919 után vezetője volt. Főleg realista és 1848-1849-es témájú festményeiről nevezetes. Kései korszakában azonban plan air, impresszionisztikus műveket is alkotott, melyek kevéssé ismertek napjainkban.    

Öt éve nagyszabású európai vándorkiállítást rendeztek művészetének bemutatására.

KiskunhalasMegyeThorma János MúzeumThorma Jánosnagybányai alkotók