2024.03.28, Csütörtök

Kun történelmi emlékhelyet alakítanak ki Szankon

turizmus.com

2017.11.08. 08:20

A projekt célja az, hogy a szanki régészeti lelőhelyen feltárt emlékeket élményszerűen bemutassa az emlékhelyre érkező turistáknak: középkori templomrom és temető kettős körárokkal és cölöpsánccal, Árpád-kori földházzal.

Hirdetés

Kiskun emlékparkot alakítanak ki a Bács-Kiskun megyei Szank községben 350 millió forintból a Széchenyi 2020 program keretében.

A projekt 350 millió Ft európai uniós vissza nem térítendő támogatás segítségével, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-1.2.1-15 Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés tárgyú felhívása keretében kerül megvalósításra.

 

A fejlesztést Szank önkormányzata konzorciumban, a Bács-Kiskun Megyei Turizmusfejlesztési és Marketing Nonprofit Kft-vel valósítja meg. A projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2019. május 31.

A kép jobb oldalán a kunok lakhelyei Fotó: Szank önkormányzata

A kunok életének változását ismerhetik meg az idelátogatók négyféle háztípus bemutatásával:

• jurta,

• Árpád-kori földház,

• XIV- XV. századi kun lakóház,

• XIX. századi tanya.

 

A projekt keretében olyan turisztikai attrakciót kíván létrehozni az Önkormányzat, mely egyrészt szolgálja a területen talált régészeti lelőhely bemutathatóvá tételét, másrészt a környéket évszázadok óta benépesítő kunok szellemi és kulturális örökségének továbbélését biztosító kulturális, hagyományőrző rendezvények infrastruktúrájának kiépítését. A látogató egyfajta történelmi tanösvény mentén végigjárhatja a kunok Kárpát-medencei történetét, amely során megismerkedik a négyféle háztípussal és az ehhez kapcsolódó életmód-változásokkal.

A Kiskun Emlékparkban számtalan garantált programot kap a látogató, ami élményszerűvé teszi a kultúra megismerését. Emellett havonta ismétlődő rendezvényeken keresztül a kunok életének, kultúrájának egy-egy oldalát ismerhetik meg mélyebben az érdeklődők.

 

Látogatóközpont

Az emlékpark központi épülete tájba illő kialakítással épül. Helyet kap benne egy fogadó-információs tér, egy kiállítóterem. A vendégek ellátását büfé és vendégtér teszi lehetővé. Az épület vendégek által is látogatható helyiségei teljes körűen alkalmasak az akadálymentes használatra. Az épület tetejére napelemes rendszer kerül elhelyezésre

 

A kiállító térben a kunok történetének négy időszakát szeretnék bemutatni:

I. Kunok korai története, korai magyar kapcsolatok;

II. Kunok beköltözése a Magyar Királyságba, tatárjárás;

III. Klasszikus középkor, kun székrendszer;

IV. Török Hódoltság, Redemptio.

 

A fejlesztés korszerű, energiatakarékos módon valósul meg, illetve megújuló energiát is felhasznál. A fejlesztés fizikai és infokommunikációs akadálymentesítést tartalmaz. Az emlékpark üzemeltetője Szank Községi Önkormányzat lesz. Az emlékpark márciustól decemberig tart nyitva.

 

MegyeSzankkiskun emlékparkkunok élete