2024.06.18, Kedd

Kiskunhalasra látogat a Mozaik Múzeumtúra

mti

2017.11.05. 07:11

November 29-én érkezik a Szilády Áron Gimnáziumba az élményszerű, látványos és tartalmas múzeumpedagógiai foglalkozás.

Hirdetés

 

Az iskolai edukációs programsorozat célja közel hozni a diákokat és tanárokat a múzeumokhoz. A Felelős Szülők Iskolája által szervezett Mozaik Múzeumtúra már háromezer diákhoz látogatott el. A diákok aktivitását, tudását minden helyszínen pontozzák a szervezők, és a legtöbb pontot gyűjtő osztály kirándulást nyer egy általa választott múzeumba.

November 9-én a budapesti Benkő István Református Általános Iskolában és Gimnáziumban indul a programsorozat, majd november 29-én a kiskunhalasi Szilády Áron Gimnázium következik. Mindkét alkalom fő témája a reformáció 500. évfordulója lesz. A felsős diákok előzetesen szabadon választott eszközök segítségével dolgozzák fel a reformáció történetét, majd a múzeumi napon csoportokra bontva számos érdekességet, meglepő tényt ismerhetnek meg a témáról. 

 

 

Egy-egy alkalommal legalább öt múzeum lesz jelen saját foglalkozásaival. A Magyar Nemzeti Múzeum a Reformáció 500 éve című kiállításhoz kapcsolódó foglalkozásain a diákoknak ruharekonstrukciókat és korhű tárgyakat kell felismerniük, bibliai idézeteket és képeket összepárosítaniuk, valamint kísérletet tehetnek katolikus, evangélikus és református térbelsők berendezésére és megkülönböztetésére is.

Az ország legnagyobb hangszermúzeuma, a kecskeméti Leskowsky Hangszergyűjtemény szervezésében a diákok interaktív formában tudhatnak meg többet más népek kultúrájáról, a hangok fizikájáról és a magyar népzene érdekesebb hangkeltő eszközeiről. A Budapesti Bélyegmúzeum több mint 13 millió bélyeges gyűjteményéből visz ízelítőt a Mozaik Múzeumtúra résztvevőinek. Az MTVA Rádió- és Televíziótörténeti Kiállítóhelye egy QR-kódos applikáció segítségével mutatja be a rádió- és televíziókészülékek belső felépítését.

A Reptár - Szolnoki repülőmúzeum a magyar katonai repüléstörténet különböző fejezeteit eleveníti fel játékos formában, egyebek mellett vadászgépmakettekkel, Puma századjelvény-kirakással; míg a pákozdi katonai emlékpark foglalkozásán a gyerekek korhű ruhába öltözve, szivacsszuronnyal ellátott fafegyverrel a kezükben vehetnek részt az 1848-49-es szabadságharcot idéző alaki kiképzésen, ahol megtanulhatják a vezényszavakat és a fegyver helyes tartását. Emellett érdekességeket tanulhatnak meg a reformáció idején szervezett bandériumokról is.

 

KiskunhalasMegyeMozaik Múzeumtúramúzeumpedagógiai foglalkozásSzilády Áron Gimnázium