2024.03.28, Csütörtök
Jövőd a tét! A Bács-Kiskun Megyei Pályaválasztási Kiállítás sikereiről
bacsmegye.hu

Jövőd a tét! A Bács-Kiskun Megyei Pályaválasztási Kiállítás sikereiről

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal

2017.11.23. 07:45

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya, immár 17 éve hagyományszerűen rendezi meg elsősorban az általános iskolák 7-8. osztályos tanulóinak szóló „JÖVŐD A TÉT!” Pályaválasztási Kiállítást.

Hirdetés

A kiállításokon elsősorban a térség középfokú intézményeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők, de emellett tájékozódhattak továbbtanulási lehetőségekről, felnőtt képző intézmények ajánlatairól, élő szakmabemutatókat tekinthettek meg, szimulátorokon szakmákat próbálhattak ki, valamint pályaorientációs munkatársak segítségével pályaválasztási tanácsot kérhettek.

A kiállítás sorozat három helyszínen valósult meg, 2017. október 27-28-án (péntek, szombat) Kecskeméten a Messzi István Sportcsarnokban a nyitórendezvénnyel kezdődött, majd Kalocsán a Városi Sportcsarnokban 2017. november 7-én érdeklődhettek a továbbtanulási lehetőségekről és végül Baján, a Turisztikai Központ 2017. november 14-én adott otthont a rendezvénynek.

A Kiállításra a tanintézmények egy erre a célra létrehozott on-line felületen tudtak regisztrálni, valamint jelezni az utaztatási igényeiket.

A Foglalkoztatási Főosztály a távolabb eső településekről 1950 kisdiákot utaztatott be a kiállítás helyszíneire (Kecskemét 1200 fő, Kalocsa 300 fő és Baja 450 fő), ezzel elősegítve, hogy minél szélesebb körben elérhető legyen a rendezvény.

Kecskeméten a Messzi István Sportcsarnokban két napon keresztül volt lehetőség ismerkedni és tájékozódni a továbbtanulás világában.

Pénteki napon iskolai csoportok, osztályok látogattak el a kiállításra, szombaton pedig a fiatalok szüleikkel tájékozódhattak a lehetőségekről.

A kecskeméti rendezvényt Dr. Zombor Attila a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal főigazgatója nyitotta meg, és Labancz Attila, a Kecskeméti Járási Hivatal vezetője köszöntötte a pályaválasztás előtt álló fiatalokat.

A kecskeméti kiállítás fővédnökei Dr. Zombor Gábor, valamint Dr. Salacz László országgyűlési képviselők voltak.

Kalocsán a kiállítást Font Sándor országgyűlési képviselő nyitotta meg, Kollár Péter főosztályvezető köszöntötte az érdeklődőket.

 

A kiállítás sorozat bajai záró rendezvénye, Csubákné Besesek Andrea Baja Város alpolgármestere nyitóbeszédével kezdődött, majd ezt követően Dr. Szenoradszki Endre járási hivatalvezető szólt a pályakezdő fiatalokhoz. A bajai kiállítás fővédnöke Zsigó Róbert országgyűlési képviselő volt.

Az elmúlt évekhez hasonlóan színvonalas, tartalmas megjelenéssel képviseltették magukat a kiállítók mind az egyes szakmacsoportokban, mind a közszolgálati szakmák tekintetében.

 

Kecskeméten 73 kiállító mutatkozott be, megoszlásuk:

• 34 középfokú tanintézmény

• a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal

• a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal

• 1 egyetem

• 13 munkáltató

• 6 felnőtt képző

• 14 közszolgálati

• és 3 egyéb intézmény

Kalocsán 47 kiállító mutatkozott be, megoszlásuk:

• 27 középfokú tanintézmény

• a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal

a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal

• 1 egyetem

• 4 munkáltató

• 4 felnőtt képző

• 10 közszolgálati

Baján 46 kiállító mutatkozott be, megoszlásuk:

• 26 középfokú tanintézmény

• a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal

• a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal

• 3 munkáltató

• 3 felnőtt képző

• 9 közszolgálati

• és 3 egyéb intézmény

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Honvédség, a Kecskeméti, Bajai és Kalocsai Rendőrkapitányság és a BKM-i Katasztrófavédelmi Felügyelőség (Tűzoltóság) is részt vettek a kiállításokon, emelve a rendezvények színvonalát.

Mindhárom helyszínen a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya, valamint a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szolgáltatásaival és EURÓPA szigettel is várták a látogatókat.

Az EURÓPA SZIGET szolgáltatásai között találhatóak az EURES, a Hírös Agóra - Helpi, a Euroguidance Magyarország és EPALE, az ERASMUS+, a Europe Direct, amely szervezetek információt nyújtanak a fiatalok külföldi tanulási lehetőségeiről, és az önkéntes munkalehetőségekről és csereprogramokról is.

 

Meghirdetésre került „Az én szakmám az én jövőm” rajz- és fotópályázat, melynek célja, hogy a fiatalok megmutassák rajzaikban, fotóikban a saját pályaválasztási elképzeléseiket, gondolkodjanak a jövő munkahelyeiről, képességeik és készségeik révén bemutathassák, hogyan tudják magukat elképzelni a különböző szakmákban, ezáltal erősítsék elképzeléseiket a jövőjükről.

Mind a három helyszínen díjazásra kerültek a legjobb alkotások.

 

Programok között a gyerekek nagy örömére volt:

• Rendőr, tűzoltó, honvédségi szabadtéri járműbemutató

• Folyamatos tombolasorsolás

• Mezőgazdasági gépbemutató

 

Mindhárom kiállításon, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében üzemlátogatásra került sor.

Kecskeméti helyszínek (10) 700 fő :

HILTI Szerszám Kft.; Szabó-Cseh Kft.; IQ Kecskemét Ipari Kutató Kft.; Szimikron Ipari Kft.; Bács-Kiskun Megyei Kórház; Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. Oktatóközpont; Herczeg és Társa Kft.; PHOENIX Mecano Kft.;  Tesco Global Kft és a KNORR-BREMSE Kft.

Kalocsai helyszínek (6) 70 fő:

EMIKA Zrt; Lei Ferenc; Budamobil- Cargo Kft. ; Kalo-Friz Bt.; Szent Kereszt Kórház Kalocsa; TESCO Global Kft.

Bajai helyszínek (6) 300 fő:

Mezőfi Hidraulika; Ironforg CNC Kft.; Bajai Szent Rókus Kórház; Duna Vendéglő; Tajga-Depo Kft. TESCO Global Kft.

 

"Legszebb Kiállítói Stand" díj nyertese a

Kecskeméti Kiállításon

· Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium Szakközépiskola és Kollégium

Kalocsai Kiállításon

· Bajai Szakképzési Centrum, Kalocsai Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

· Különdíj: Magyar Honvédség Kecskeméti Toborzó Irodája

Bajai Kiállításon

· Bajai Szakképzési Centrum Bányai Júlia Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakközépiskola

 

Az összes helyszínen lehetőség volt megismerkedni különböző szakmacsoportokkal, pl. gépi forgácsoló, lakástextil készítő, finommechanikai műszerész, gépjármű mechatronikus, szerszámkészítő, járműkarosszéria előkészítő felületbevonó, mechatronikus karbantartó bútorasztalos, bútoripari technikus, gyakorló ápoló, ápoló, gyakorló csecsemőápoló, gyakorló gyógyszertári asszisztens, kárpitos, karosszéria lakatos, járműfényező, fröccsöntő, műanyag feldolgozó területekkel.

 

Az elmúlt évekhez viszonyítva növekedett a kiállítás látogatottsága, Kecskeméten meghaladta a 5400 főt, Kalocsán a 900 főt, Baján 1300 fő látogató regisztrált. A három helyszínen összesen 7600 fő érdeklődő volt.

A rendezvények minden helyszínen naponta 09.00-17.00 óráig, Kecskeméten, szombaton 09.00-14.00 óráig volt látogatható.

 

 

 

KecskemétBajaKalocsaBács-Kiskun Megyei KormányhivatalMegyeJövőd a tét!pályaválasztási kiállítás