2024.04.19, Péntek

Hamarosan befejeződik a betakarítás - Bács-Kiskun gyenge termést hozott

mti

2017.11.15. 08:04

Az őszi betakarítású növényekből ebben az évben valamivel több mint 10 millió tonna termett, szemben a tavalyi 12,3 millió tonnával.

Hirdetés

 

Czerván György, a Földművelésügyi minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára elmondta: kukoricát mintegy 1 millió hektáron termesztettek ebben az évben a gazdák, a növény hozama az előzetes várakozásoknál valamivel nagyobb, hektáronként előreláthatólag átlagosan 6,7 tonna lesz. Így az idén 6,7 millió tonna kukoricára lehet számítani, ami mintegy 2 millió tonnával kevesebb a múlt évi rekordtermésnél. A kukorica betakarításából mintegy 20 ezer hektár van még hátra, ezzel egy-két napon belül végeznek a gazdák.

A napraforgót már betakarították, a termés mintegy 660 ezer hektárról került a magtárakba. Az átlagtermés hektáronként 2,8 tonna, összesen mintegy 1,87 millió tonna, gyakorlatilag azonos a tavalyival - mondta az államtitkár.
Tájékoztatott arról is, hogy valamennyi őszi vetésű növényt elvetették. Őszi káposztarepcét 293 ezer hektáron, őszi árpát 230 ezer hektáron, őszi búzát 957 ezer hektáron vetettek a gazdák. Az őszi vetések állapota kimondottan jó, a növények nagy részét ugyanis időben sikerült elvetni, mivel az időjárás kedvező volt. Már csak az őszi mélyszántásokat kell befejezni, ez most 60 százalékos állapotban van.

 

A terméseredmények térségenként nagy szórást mutatnak. A napraforgó legkisebb átlaghozama 2,2 tonna volt hektáronként, például Veszprém és Bács-Kiskun megyében, a legjobb, hektáronként 3 tonna feletti pedig Tolna, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A kukorica leggyengébb termésátlaga 5 tonna körüli volt hektáronként, például Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyében. A legjobb hozamok pedig hektáronként 7-5 és 7,9 tonna körül voltak például Baranya és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. 

Czerván György jelezte: az ország ellátása gabonából biztosított, még exportra is jut. Mintegy 2 millió tonna búza és ugyanilyen mennyiségű kukorica kerülhet majd külföldre, és 500 ezer tonnányi egyéb gabonát is exportálhat Magyarország. Megjegyezte: az utóbbi két hétben a nemzetközi piacokon a búza- és a kukoricaárak emelkedtek, de az egy évvel ezelőttinél még így is 4-8 százalékkal alacsonyabbak. 

Az utolsó két hétben Magyarországon emelkedtek az árak, ez a termelők számára tonnánként mintegy 4-5 ezer forintos többletet jelent, ami Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke szerint nagy segítség a gazdáknak, mivel alapot ad a biztonságos termeléshez.

MegyeBács-Kiskun megyebetakarításnapraforgókukorica