2024.04.19, Péntek

Bács megyei gimnáziumok az ország élvonalában

eduline.hu, HVG Középiskolai rangsor

2017.11.20. 15:27

A HVG 2018-as középiskolai 100-as rangsorában 3 kecskeméti, a Bányai Júlia (48.), a Katona József (54.) és a Bolyai János Gimnázium (89.), illetve a bajai III. Béla (70.) és a kalocsai Szent István Gimnázium (94. helyezettként) szerepel a listában.

Hirdetés

 

Milyen szempontok alapján áll össze a rangsor?

"Tudatában vagyunk annak, hogy a jó iskola számos jellemzője nem jeleníthető meg sorba rendezhető értékekkel. Célunk az, hogy a sorrendképző mutatók az iskolák többségére alkalmazhatók, azonos elven kialakíthatók és jellemzőek legyenek" - olvasható a kiadványban.

A HVG 2018-as középiskolai rangsorának összeállítói ezért figyelembe vették a 10. évfolyamosok kötelező és egységes, 2016-os országos kompetenciamérésének eredményeit, a 2016-os tavaszi, közép- és emelt szintű érettségi eredményeit magyar nyelvből és irodalomból, matematikából, történelemből és idegen nyelvekből, valamint a középiskolákból a hazai felsőoktatásba 2016-ban felvételt nyert diákok felvételi pontszámának átlagát.

 

Ahogy az előző években, úgy az idén is a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium áll a HVG gimnáziumi rangsorának élén, az intézmény két - a matematikai kompetenciamérés és a matematikaérettségi eredménye alapján összeállított - alrangsorban is az első helyet szerezte meg. A Fazekason kívül ez csak az összesített rangsorban második helyen álló budapesti Eötvös József Gimnáziumnak sikerült, amely a szövegértési kompetenciamérés átlagpontszáma és a felvételi eredmények alapján az ország összes gimnáziumát lekörözte.

"A legjobb vidéki intézmény idén a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium lett, amely elcsípte a rangsor kilencedik helyét. Sikerét annak köszönheti, hogy három alrangsorban is a legjobb tízbe került, igaz, egyikben sem lett első. A debreceni Fazekas a tizedik, a veszprémi Lovassy Gimnázium éppen hogy csak kicsúszott az első tízből" - olvasható a kiadványban.

A kiadványban a rangsorok mellett számos interjú, cikk található a középiskolai oktatásról, az iskolai nyelvoktatásról, beiskolázási költségekről, kollégiumokról, érettségihez szükséges közösségi szolgálatról, az iskolák internetes jelenlétéről, szakgimnáziumokról. 

BajaKecskemétKalocsaMegyeHVG Középiskolai rangsor