2018.07.23, Hétfő

Hirdetés

Őszi és téli hagyományaink címmel néprajzi előadásokat hallhattak az érdeklődők Kiskunhalason

Őszi és téli hagyományaink címmel néprajzi előadásokat hallhattak az érdeklődők Kiskunhalason

Pásztortűz Kulturális és Hagyományápoló Egyesület

2017.10.14. 19:57

A Pásztortűz Egyesület szervezésében a Szegedi Tudományegyetem kutatói, doktoranduszai beszéltek a leghidegebb, de leginkább családcentrikus ünnepi időszakról október 13-án a kiskunhalasi városi könyvtárban.

Hirdetés

 

 

Őszi ünnepkör a magyar kultúrában, címmel Apjok Vivien néprajzkutató, Halottak napja és a lélekhit témában Gyöngyössy Orsolya néprajzkutató, majd Jeles napok, hagyományok a téli ünnepkörben előadással Takács Gergely néprajzkutató adott elő.

 

 

A természet szüntelen körforgásában, az évszakok változásában: tavaszi újulásában és őszi érettségében, nyári gazdagságában és téli álmában a napok mellett, az esztendő a legkerekebb időbeli egység. Ezt a ritmikus váltakozást és nyomában a vegetáció bontakozását a nap járása idézi elő, amely az ember napi életét és munkáját, a gazdasági élet alapvető feltételeit megszabja. Az előadások sok apró részletre kitértek.

 

 

Szent Mihály napjától kezdve a szüreten keresztül, a disznóvágásokat érintve karácsonyig. 

A karácsonyi életfa, termőág az évről évre megújuló természet ősi, mágikus jelképe, amely az európai keresztény hagyományban bibliai elemekkel is gazdagon ötvöződött. Állítása általános volt hazánkban, illetőleg népünknél is, de a múlt században feltűnő karácsonyfa teljesen kiszorította, jobban mondva helyettesíti. A Vízkereszttől kezdve a gyertyaszentelőn át a farsangfarkáig sok érdekesség került terítékre.  

 

 

Az rendezvény igen hangsúlyos része volt a halottak és lélekhit témaköre. Életünk ​végén nagy talány, kérdés vár mindannyiunkra: elmúlásunk, a halál. Mi és hogyan történik ekkor, és mi jön bekövetkezte után? Bár az egyén teljesen egyedül marad ezekkel a kérdésekkel, kultúránk kialakította a halálra készülésnek, és a halál kezelésének közösségileg elfogadott eszköztárát. A kereszténység a temetési szertartásban Krisztus feltámadásának örömhírével, a remény felmutatásával vigasztal. Saját, erdélyi gyűjtés révén még halottlátók kérdésköre is felmerült.

A program a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósult meg.

 

Galéria

KiskunhalasnéphagyománynéprajzSzent Mihály napja

Hirdetés

Hirdetés