2020.02.19, Szerda
Influenza: érkeznek az ingyenes oltások

Influenza: érkeznek az ingyenes oltások

www.bama.hu

2017.10.17. 08:00

Megkezdte működését az influenza-figyelőszolgálat, az ingyenes védőoltások október második felétől már elérhetők lesznek.

Hirdetés

Jóllehet influenzajárvány az előző szezon tapasztalatai alapján január-februárban indul, volt már példa decemberi kezdetre is. Az influenza-figyelőszolgálat megkezdte működését: október 2-ától a kijelölt háziorvosok, házi-gyermekorvosok és vegyes praxisú háziorvosok minden hét első napján adnak jelentést a náluk előző héten influenzaszerű tünetekkel megjelenő betegek számáról.

Baranya megyében négy úgynevezett sentinel orvos végez rendszeresen légúti mintavételt, hogy a népegészségügyi hatóság szakemberei mielőbb megtudják, jelen van-e a térségben az influenzavírus, és várható-e járvány kialakulása.

A védőoltások beadatása októberben, novemberben javasolt annak érdekében, hogy legyen idő a védőhatás kialakulására. A Baranya Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a megyében az ingyenes influenza elleni oltóanyag október második felében már elérhető lesz, és ettől az időponttól a térítéses oltóanyagokat is meg lehet majd venni a gyógyszertárakban.

– Az elmúlt szezonban Baranyában 50 ezer adag térítésmentes oltóanyag érkezett a 3 éven felüliek részére. Ennek több mint a felét vették igénybe az erre jogosultak. Ugyanakkor a 3 éven aluliak 180 adag oltóanyagát szinte teljesen felhasználták a gyerekorvosok. Idén is a tavalyival megegyező számú ingyenes adag áll majd rendelkezésre, az erre jogosultak köre nem változott az előző évhez képest – közölte a kormányhivatal.

Erősíteni kell az immunrendszert

Az influenza ellen az elsődleges megelőzési mód a védőoltás, az oltóanyag minden évben a szezonban várható vírustörzseket tartalmazza. Emellett az immunrendszer erősítése is a védekezés fontos része. A vitamin és az ásványi anyagok hiánya, az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód mind gyengítik a szervezet védekező rendszerét. Fogyasszunk télen is minden nap sok zöldséget és gyümölcsöt, rendszeresen sétáljunk vagy sportoljunk, lehetőleg a friss, tiszta levegőn, és ne a legforgalmasabb utcákban. Használjuk ki a jó időt, hogy minél több napsütés érje a bőrünket, ezáltal termelődik a D-vitamin a szervezetben, amelynek szintén fontos szerepe van az egészség megőrzésében.

A jogosultak köre idén se változott

Hasonlóan az előző évekhez, a szív-érrendszeri, a légúti, a daganatos, az immun- és anyagcserebetegek, a 60 éven felüliek, az egészségügyi és szociális szférában dolgozók, illetve az ott tartósan ápoltak, a baromfi- és sertéstelepek dolgozói, a várandósok vagy a terhességre készülők, a bevándorló külföldiekkel munkavégzésük során, vagy szervezett segítségnyújtás keretén belül közvetlen kapcsolatba kerülők kaphatják meg az ingyenes oltást.

Ajánlott azonban azoknak is, akik naponta tömegközlekedéssel utaznak, ügyfélszolgálaton dolgoznak vagy munkájuk révén sok emberrel kerülnek napi kapcsolatba. Az oltás hatása 6–8 hónapig tart, ezért évente, a szezon elején, ismételt oltásra van szükség.

 

MegyeinfluenzajárványbetegségBaranya megye

Hirdetés

Hirdetés