2024.02.26, Hétfő

Új épülettel bővült a református iskola Kunszentmiklóson

mti

2017.09.03. 12:06

Ettől a tanévtől kezdve a kunszentmiklósi Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskola gimnazistái újonnan felépített épületben tanulhatnak.

Hirdetés

Az egyházi iskolákban elindult hatalmas változások az összmagyarság életében is meghatározóak - mondta Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskola új épületének átadása alkalmából Kunszentmiklóson.

A kormány természetes törekvése, hogy az egész országban zajló fejlesztések az egyházi iskolákban is megjelenjenek - jelentette ki a politikus a református templomban tartott hálaadó istentiszteleten.

Emlékeztetett arra, hogy 1990 előtt csak három-négyezren tanulhattak felekezeti iskolákban, ma már 210 ezer diák jár egyházi intézményekbe, közülük 51 ezren a református egyház által fenntartott iskolákba.

A kunszentmiklósi református gimnázium egy korábbi beruházás során majdnem egymilliárd forintból újulhatott meg, most pedig az új épületre 600 millió forintot költöttek, amiből 450 millió forint volt az állami támogatás. Az iskolában 650 általános-, illetve középiskolás gyermeket oktatnak.

Soltész Miklós hangsúlyozta: az egyházi iskoláknak is meg kell kapniuk minden támogatást ahhoz, hogy oktató és nevelő munkájukat megfelelő körülmények között láthassák el. Az ott dolgozóknak és tanulóknak is részesülniük kell ugyanazokban a kedvezményekben, mint az állami fenntartású iskolákban. Mint mondta: az egyházi iskolákban ugyanúgy jár az 1-9. osztályosoknak az ingyenes tankönyv és ugyanúgy biztosítani kell a gyermekeknek a szociális étkeztetést.

Szólt arról is, hogy az elmúlt években kezdődött és a folyamatos állami támogatás mellett zajló felújításokból ugyanúgy részesülnek az egyházi iskolák, ennek szép példája a megújult kunszentmiklósi iskolaközpont.

Ha csak a református iskolákat nézzük, akkor az elmúlt évek során és az elkövetkezendő esztendőkben, 30 milliárd forintos fejlesztéssel valósulhatnak meg azok az álmok, amelyek valóra váltására korábban évtizedekig nem volt remény - fogalmazott a politikus.

Hatalmas változások indultak, melyek során romos épületek újulhatnak meg, tornatermek, hiányzó osztálytermek épülhetnek. Mindez része annak támogatásnak, amit a többi felekezeti, illetve az állami iskolák is megkaptak - mondta az MTI-nek Soltész Miklós államtitkár.

 

Forrás: mti

Megyeoktatásegyház2017KunszentmiklósBaksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskolaúj iskolaépület