2024.06.21, Péntek
Két új gépjárműfecskendővel gazdagodott Bács megye
Fotó: Jóri András - BM OKF

Két új gépjárműfecskendővel gazdagodott Bács megye

Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2017.09.22. 13:30

Huszonöt vadonatúj, hazai gyártású gépjárműfecskendőt, valamint öt, korábban hivatásos tűzoltóságokon szolgálatot teljesítő tűzoltóautót adtak át szeptember 21-én Budapesten. A huszonöt gépjárműfecskendőből kettő növeli majd Bács-Kiskun megye biztonságát.

Hirdetés

A huszonöt HEROS-RÁBA gépjárműfecskendőből egy a Kiskőrösi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon, egy Mercedes Benz 814 típusú gépjárműből készített Rosenbauer TLF 1000 típusú gépjárműfecskendő pedig a Szalkszentmártoni Önkéntes Tűzoltó Egyesületnél teljesít majd szolgálatot, ezzel is növelve a megye biztonságát.

Az ünnepségen dr. Pintér Sándor belügyminisztertől, dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes, a Bács-kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója egy HEROS-RÁBA AQUADUX-X 4000-es típusú gépjárműfecskendő, valamint Lelkes László a Szalkszentmártoni Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke egy Mercedes Benz 814 típusú gépjárműből készített Rosenbauer TLF 1000 típusú gépjárműfecskendő indítókulcsát vette át.

A katasztrófavédelem harmadik éve dolgozik azon, hogy megújítsa, megfiatalítsa, egyben egységesebbé is tegye járműparkját, amelyben jelenleg csaknem negyven járműtípus található meg. A hazai tűzoltóautó-gyártás újraélesztése óta a mostani volt az ötödik alkalom, hogy magyar gyártású fecskendőt vehettek át a tűzoltóságok, a rendezvényen átadottakkal együtt már hetvenöt AQUADOUX-X 4000-es lát el szolgálatot. A négyezer literes gépjárműfecskendők összértéke meghaladja a 3,3 milliárd forintot, a fejlesztés a Katasztrófavédelmi rendszerek fejlesztése – tűzoltógépjármű-fecskendők rendszerbe állítása elnevezésű, KEHOP-1.6.0-15-2015-00001 projekt keretében valósul meg.

Fontos a gépjárműfecskendők rendszeres karbantartása, felújítása, valamint az időszerűvé vált csere megvalósítása, hiszen az ilyen típusú eszközök napi szolgálatot látnak el, átlagéletkoruk meghaladja a tizenöt esztendőt, és az sem elhanyagolható tényező, hogy a klímaváltozással összefüggő természeti jelenségek a korábbinál jóval több feladatot adnak, ezt pedig megérzik a fecskendők is.

 

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

KiskőrösMegyeBács-Kiskun megyekatasztrófavédelemgépjárműfecskendő2017Szalkszentmártontűzoltóság