2024.04.20, Szombat
Régi időket idézték fel Csikérián
fotó: Pál Ferenc Szilágyi

Régi időket idézték fel Csikérián

Bányai Gábor facebook

2017.07.23. 16:15

Sokan ma el se tudják képzelni, hogy voltak idők mikor gépek nélkül emberek tucatjai 30 fok feletti hőségekben, a tűző napon, akár több napon át végezték az aratást.

Hirdetés

Tavalyi évben rendezte meg első alkalommal Csikéria Aratófesztiválját, melyet már akkor hagyományteremtő szándékkal indítottak el a szervezők az útján.

Idén a második Aratófesztivál hasonlóan szép idővel, több száz érdeklődővel, határon túli résztvevőkkel zajlott. A köszöntőket és az áldást követően több tucat résztvevővel indultak meg a hagyományos aratási munkák, kaszálás, cséplés, szalmahordás petrencével, a betakarított termény hántolása.

Az országban kevés aratófesztivált rendeznek, kevés az olyan hely, ahol be tudnák mutatni mindazon embert próbáló fáradságos munkákat, melyek a mindennapi kenyér asztalhoz jutásáig vezettek, melyek közül az egyik legfontosabb az aratás volt.

Az Aratófesztivál egy cseppnyi ízelítőt tud adni, mindemellett a rendezvény hagyományőrző jellege nem csak az aratás hagyományainak, hanem a település népi hagyományainak bemutatásán keresztül is igyekszik értéket nyújtani. 

 

Galéria

Megyecsikériaaratófesztivál