2024.04.24, Szerda

Felavatták a csólyospálosi Büszkeségpontot

kormany.hu

2017.07.02. 13:24

2017. július elsején, az 1956-os forradalomra emlékező Büszkeségpontot avattak a Bács-Kiskun megyei Csólyospáloson, a település 72. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen.

Hirdetés

Az 1956-os Emlékbizottság támogatásával megvalósított emlékmű avatásán Grezsa István kormánybiztos mondott ünnepi beszédet.

Az emlékezés fontosságát hangsúlyozva a kormánybiztos arról beszélt, hogy ha „emlékezünk és emlékeztetünk, akkor joggal várhatjuk, hogy lesznek majd új Tóth Ilonák, lesznek majd új Pongráczok, akik, ha kell, feláldozzák akár az életüket is a magyar szabadságért. A Büszkeségpont felavatása az emlékezés gesztusán keresztül tehát annak a záloga, hogy ha a sors úgy kívánja, akkor lesznek újra hőseink.”

Beszédében kiemelte, hogy a magyar szabadságszerető nép. Mint fogalmazott, gazdag történelmünk eleven bizonyítéka annak, hogy mindig is a magunk urai akartunk lenni. „Mi magyarok nem tűrjük a rabságot: mindig készek vagyunk harcolni a szabadságért, a nemzeti függetlenségért, ezekért az értékekért a legnagyobb túlerővel szemben is felvesszük a harcot”.

Grezsa István szerint 1956 ma is érvényes üzenete, hogy csak a magyar nemzet tagjai dönthetnek arról, hogy mi legyen a magyarság sorsa. „Nem hagyhatjuk, hogy Brüsszelben, vagy éppen más birodalmi központban döntsenek rólunk. Csak mi tudjuk, hogy szeretnénk élni, milyen világot akarunk építeni gyermekeinknek, unokáinknak”.

Sepsiszentgyörgy és Csólyospálos kapcsolatát méltatva a kormánybiztos kifejtette, hogy a két település szoros kapcsolatra való törekvése megegyezik a kormány szándékaival, hiszen a magyar nemzetpolitika célja a nemzeti egység megteremtése, melynek záloga a határokon átívelő nemzetegyesítés programja. Grezsa István úgy véli, a jelenkor politikusainak legfontosabb feladata, hogy megpróbálják újrateremteni azt az egységet, amelyet a szabadságvágy létrehozott, azért hogy „megmaradjunk Erdélyben, Kárpátalján és mindenhol a világban, ahová vetett minket a sors”.

A Büszkeségpont felavatásán köszöntőt mondott továbbá Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke, Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Á. Fúrús János csólyospálosi polgármester és Balázs Antal székely fafaragó mester.

 

Forrás: kormany.hu

MegyeemlékműBács-Kiskun megyeBüszkeségpont1956-os forradalomcsólyospálos