2024.04.24, Szerda

Ismét felállítják a világ legnagyobb jurtáját Bugacon

kurultaj.hu

2017.06.26. 14:05

A tavalyi Kurultaj Magyar Törzsi Gyűlés egyik fő látványeleme az „Atilla Sátrának” elnevezett óriásjurta volt. Az idei Ősök Napjára ismét felállításra kerül a világ legnagyobb szétszedhető, természetes alapanyagokból készült jurtája.

Hirdetés

“Atilla Sátra” a nomád tábor közelében, a jurta falu mellett az Ősök Sátrai között fog állni. 2017. augusztus 11-12-13-án itt megtekinthetőek lesznek a kuriózumokkal kibővült régészeti és antropológiai kiállítások is.

A jurta a Kárpát-medencében birodalmat alapító Atilla nagyfejedelemnek állít emléket. A fősátor 20 méter átmérőjű és csaknem 7 méter magas. Hasonló, vagy esetleg nagyobb, jurta formájú épületek már vannak a világban, azonban azok nem szétszedhetőek, így éppen a jurta lényegét nem őrizték meg. Az Ősök Napjára felépülő építmény e tekintetben is egyedülálló, mert szétszedhető és bárhol tetszőlegesen újra felállítható. Csakúgy, mint annak idején a nomád hunok által épített jurták.

A jurtát a díszítése teszi még egyedibbé, amelyhez a hun korból fennmaradt motívumok közül válogattak a készítők, amelyek részben arannyal festve, részben Nemes Sándor hejcei fafaragó mester keze által a fába faragva ékesítik az építményt. A nagy méretű jurta kivitelezésénél próbáltak hűek maradni a történeti alapokhoz, így például a tartószerkezeti faelemek összekapcsolását a Kr. e. 220-as évekből, a Qin dinasztia idejéből, kínai forrásokból fennmaradt bronz csatlakozóelemek alapján tervezték meg.

Atilla jurtáját két “kistestvére”, az egyenként 10 m átmérőjű Ősök sátrai által közrefogva építik fel a bugaci pusztában. A három jurtában látható lesz egy szkíta, szarmata, hun, avar, honfoglalás-kori magyar tudományos kiállítás, amely az Ősök Napja ideje alatt lesz látogatható a nagyközönség részére.

 

Cikk folytatása: http://kurultaj.hu/2017/06/ismet-felallitjuk-a-vilag-legnagyobb-jurtajat-az-osok-napjan/

Forrás: kurultaj.hu

MegyeBugackurultájtörténelemősök napjajurtaAttila Sátra