2024.04.20, Szombat
Az idei Építők Napján is kitüntetésben részesült a kiskunhalasi Merkbau Kft.
fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Az idei Építők Napján is kitüntetésben részesült a kiskunhalasi Merkbau Kft.

magyarepitok.hu

2017.06.05. 07:34

A cég telepvezetője, Grobál Károly több mint negyven éve rendületlenül dolgozik az építőiparban, amit a Miniszterelnökség oklevéllel ismert el.

Hirdetés

A Vasas Szakszervezetek fővárosi székházában 67-ik alkalommal ünnepelték meg az Építők Napját pénteken. Az esemény keretében az ünnepi köszöntők után a Miniszterelnökség elismerő oklevelében részesült Grobál Károly, aki – az átadón elhangzott indoklás szerint – lelkiismeretességével, segítőkészségével, következetességével és a minőségre való törekvésével járul hozzá a Merkbau Kft. sikeréhez. A kitüntetést Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár adta át.

Grobál Károly több mint 40 éve dolgozik az építőipar területén, a Merkbau Kft-nél 25 éve rendületlenül végzi feladatait. Kezdetben vasbetonszerelőként, majd pályamódosítása után hosszú évekig telepvezető helyettesként, az elmúlt öt évben pedig telepvezetőként tevékenykedett. Feladatai közé tartozik többek között a szállítmányszervezés, a kivitelezéshez szükséges eszközök biztosítása, a telephelyen történő betonacél előregyártás, valamint az asztalosüzem működésének koordinálása.

A tavalyi rendezvényen szintén sikert könyvelhetett el a kiskunhalasi cég: akkor Balanyi László gazdasági igazgató öregbítette a hírnevét, aki a Nemzetgazdasági Minisztérium oklevelében részesült.

Egy év alatt nagy fordulat állt be

Kassai Ferenc, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnöke az Építők Napja alkalmából tartott köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy bár az ágazatra továbbra is jellemző a ciklikusság, a tavalyi évhez képest sokkal kedvezőbb helyzetben van. Kiemelte: fantasztikus fejlesztések zajlanak az iparágban, az elkövetkezendő időben pedig az okosotthonok és intelligens épületek korszaka jön. Ez a fenntarthatóságnak is kedvez, a korszakváltást és jelentőségét pedig a lakosságban és a mérnökökben egyaránt tudatosítani kell. „Ma már nem csak falakból áll az épület” – mondta.

 

 

Füleky Zsolt szerint régen várt folyamat indult be az építőiparban, ezért mindenkinek lesz munkája, aki szeretne benne szerepet vállalni. Ehhez csatlakozva Balogh László pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár hozzátette, látványosnak tartja a fordulatot, amely az ágazatban bekövetkezett, s a magyar nemzetgazdaság lényeges elemének nevezte az építést. Üdvözölte, hogy növekedésnek indult az új lakások építése: az év első négy hónapjában már 47%-os növekedés tapasztalható az átadott lakások terén az előző év azonos időszakhoz viszonyítva.

Koji László, az Építőipari Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke elmondta, az általuk hangsúlyozott jelmondat eddig az volt, hogy mindenki fogjon össze, aki az építési ágazatért tenni tud. A közelmúltban azonban szerencsére rengeteg projekt indult be, ezért most azt kérik: tegyenek meg mindent a gördülékeny együttműködésért azok, akik egy-egy projekten közösen dolgoznak. Ennyi megrendelést nehéz teljesíteni, azonban nagyon fontos lenne a munkákat a hazai építőipari cégek kivitelezésében megtartani.

 

 

Dr. Gulyás András ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Hatósági Főosztályának vezetője az elmúlt év jelentős katonai beruházásait emelte ki: a C17-es légiszállító ezred hangárkomplexumát a pápai katonai repülőtéren, a honvédségi épületek országszerte elindult felújítását, a kecskeméti repülőtér fejlesztését a Modern városok program keretében, valamint a Zrínyi 2026 programot.

Köszöntőt mondott még dr. Horváth Gábor István, a Földművelésügyi Minisztérium Földügyi és Térinformatikai Főosztályán vezetője, Kling Zoltán, a Belügyminisztérium Vízügyi Koordinációs Főosztályának vezetője, dr. Nagyunyomi-Sémi Gábor, az Építéstudományi Egyesület elnöke, valamint Pallagi Gyula, az ÉFÉDOSZSZ elnöke.

Az ünnepség az éves kitüntetések átadásával zárult, ahol összesen 74 építési, építőipari szakember részült elismerésben. Grobál Károlyon kívül köztük volt Gyulainé Papercska Magdolna, a Strabag üzemi tanácsának elnöke, Szűcs Csaba, a Market Zrt. építésvezetője, Zsilák Tamás, a Swietelsky Magyarország Kft. építésvezetője, Ratskó István, a Ratskó-Bau Kft. alapítója és Mihálffy Gábor a FŐBER Zrt-től.

Galéria

MegyeÉVOSZÉpítők NapjaMerkbau Építőipari és Kereskedelmi Kft.