2024.04.20, Szombat

Átadták a Strázsa Paraparkot Szabadszálláson

Auchan Magyarország Kft.

2017.06.14. 10:08

A különleges élménypark lehetőséget nyújt ép és fogyatékkal élő fiatalok akadályok nélküli játékára.

Hirdetés

Az Auchan az Ifjúságért Alapítvány támogatásával valósult meg a Strázsa ParaPark, egy különleges élménypark, amelynek célja, hogy ép és fogyatékkal élő fiatalok akadályok nélkül játszhassanak. A speciális parkot ünnepélyes keretek között június 13-án adták át a Strázsa Tanyán, Mák Kornél, Kecskemét város alpolgármestere, valamint dr. Báldy Zoltán, Szabadszállás polgármestere részvételével. Az élményparkot Kiss József atya, Szabadszállás plébánosa szentelte meg. A gyermekek már birtokba is vették az új élményparkot, melyben többféle hinta, kötélpálya, egyensúlyozó gerenda, mászóka, lovaskocsi és kéttornyú vár is a gyerekek fejlesztését és szórakoztatását szolgálja.

A szabadszállási Strázsa Tanya legújabb projektjének célja egy olyan közösségi tér létrehozása volt, ahol ép és fogyatékkal élő fiatalok közös programok keretében már gyerekkorban találkozhatnak egymással. Ugyanakkor a tanyára látogató diákok mentorok segítségével, drámapedagógiai módszerek alkalmazásával ismerkednek a hátrányos helyzetből fakadó nehézségekkel. A park működtetésében, fenntartásában értelmi fogyatékos fiatalok is részt vesznek. A sérült fiatalok társadalmi integrációja szempontjából kulcsfontosságú kezdeményezés hazai és nemzetközi szinten is megmérettetett, és tavaly újabb támogatásban részesült az Auchantól: a vállalat nemzetközi pályázatán megosztott fődíjként újabb 5 000 eurós támogatást nyert. Így az áruházlánc alapítványától korábban kapott támogatásokkal együtt immár összesen 41 000 eurót fordíthat az élménypark fejlesztésére.

„A fogyatékkal élő embertársaink megsegítésénél jó példa az, amikor valaki nemcsak mondja, hanem gyakorlatban teszi is a megsegítésüket. Az egészséges embertársakkal együtt a játékon keresztül a közös élmények mindig integrálnak, és segítik az egymás elfogadására irányuló élményt. Példaértékűnek tartom, hogy az Auchan és egy társadalmi vállalkozás megmutatja a társadalomnak a szociális érzékenységét a közös összefogásával” – hangsúlyozta beszédében Mák Kornél, Kecskemét alpolgármestere.

A Strázsa ParaPark egy eszközökben gazdag, színes élménypark lett: baba-mama hintaülőkével felszerelt hintaállványt, biztonsági ülőkével ellátott hintát, madárfészek hintát, rugós fészekhintát, kötélpályát, "halló cső” játékot, keresztgerendát, gombamezőt, korlátos mászókát, cikk-cakk egyensúlyozót, rugós egyensúlyozó gerendát, pillangót, lovaskocsit és kéttornyos várat (ez utóbbit rámpával, dupla csúszdával és kötél alagúttal) is találunk a parkban.

„Szeretnénk, ha a ParaPark nem sokáig számítana különlegességnek. Reméljük, hogy országszerte egyre több hasonló közösségi tér épül, és mindenki számára természetes lesz, hogy a játszótér azért van, hogy ott kivétel nélkül, minden gyerek együtt játsszon!” – Némethné Horváth Beáta, a Strázsa Tanya Szociális Szövetkezet elnöke.

„Az Auchan fontos küldetésének tartja, hogy egyenlő esélyeket biztosítson mindenkinek, és kiemelten támogassa a hátrányos helyzetben lévőket, valamint a helyi közösségeket a világ bármely pontján, ahol jelen van kereskedelmi tevékenységével. A Strázsa Tanyával 2016 nyár eleje óta tart az együttműködésünk, különböző formában, mert a célunk közös: a társadalmi beilleszkedés elősegítése.  A közösségi tér átadásával egy mérföldkőköz érkeztünk, örülünk, hogy nemzetközi szinten fődíjjal ismerték el a projektet és ezáltal még egy váratlan, újabb támogatást adhattunk át” – mondta el Bócsi Rita, az Auchan Retail Magyarország foglalkoztatást támogató HR vezetője.

A Strázsa Tanya és az Auchan különböző projekteken az elmúlt évben már segítette egymás tevékenységét. 2016 őszén kiállítást rendeztek a Strázsa Tanyán alkotó fiatalok által, kézzel készített tárgyakból a kecskeméti áruház üzletsorán, amatőr színjátszó kör előadását mutatták be, amelyben a Tanya képzési programjában résztvevő egyik fiatal is szerepelt, valamint az áruházban divatbemutatón vonultak fel a fiatalok, majd a Salva Vita tartott az eladótérben a munkatársak és a vásárlók számára egy érzékenyítő tréninget. Idén májusban pedig az áruház munkatársai az élménypark közepén egy mezítlábas ösvény kialakításában, valamint parkosításban segítettek a tanyán, önkéntes munkával. A jövőre nézve is vannak tervei az áruháznak és a tanyának: egy nyílt napot szeretnének megszervezni, amikor a fiatalok ellátogathatnak az áruházba, végig kísérhetik a termékek útját a raktártól az eladótérig, megismerhetik a cukrász-műhelyt, a pénztárakat, az áruház működését.

 

Forrás: Auchan Magyarország Kft.

MegyeBács-Kiskun megyeSzabadszállásStrázsa TanyaStrázsa Paraparkélménypark