2024.03.19, Kedd

Új épületet kapott Csávoly Önkormányzata

baja.hu

2017.05.27. 08:35

Nemcsak a környék, de az ország egyik legszebb polgármesteri hivatalaként tartják számon a csávolyiak azt az épületet, ahol május 26-án hivatalosan is megkezdte működését a község önkormányzata

Hirdetés

A teljes felújítást követő ünnepélyes átadóra számos vendég érkezett a megyéből, akiket Hamháber Norbert polgámester köszöntött.

Az elöljáró felelevenítette az impozáns épület egykori tulajdonosa, a Pfeil család történetét. Elmondta, a tengerentúli kereskedelemmel foglalkozó, jómódú família a második világháború előtt fogott bele az építkezésbe.

Külföldről hozattak építőanyagot, bátaszéki kőművesekkel dolgoztak, és 1939-re lett kész a szép, kényelmes otthon, amelyet azonban alig néhány évig élvezhettek. A kollektív bűnösség jegyében 1945-ben elvették tőlük és állami tulajdonba tették a házat, a család pedig szétszóródott: kitelepítés, bujdosás, börtön lett a sorsuk. Az épület hosszú évekig különféle közcélokat szolgált, állaga azonban egyre csak romlott. Ugyanakkor az önkormányzati hivatal Arany János utcai épülete sem felelt meg a célnak, ezért 2015-ben segítségért folyamodtak Zsigó Róbert államtitkárhoz, aki az év utolsó munkanapján közölte az örömhírt: 15 millió forintot kaphat a község a polgármesteri hivatal átköltöztetésére. Megkezdődhetett a tervezés, a közbeszerzés, majd az építkezés, és időközben még egy 7 millió forintos önrészt is hozzá tudtak tenni a munkálatokhoz. Amint a polgármester kiemelte: mindenki sajátjának érezte a feladatot, hiszen a községben példamutató békességben és barátságban élnek egymás mellett különféle nemzetiségek (ennek jegyében a polgármesteri irodában legyezőszerűen öt zászló helyezkedik el: magyar, német, horvát, szlovák és uniós).

MegyeBács-Kiskun megyeCsávolyCsávoly Önkormányzat