2024.07.19, Péntek

Több milliárdos beruházással fejleszt a soltvadkerti csomagolóanyag-gyártó

mti

2017.05.04. 14:30

2017. május 4-én elhelyezték a soltvadkerti Materiál-Plastik Kft. kapacitásbővítő és munkahelyteremtő beruházásának alapkövét. A 66 új munkahelyet teremtő beruházással a cég 6000 négyzetméteres új gyártócsarnokot épít, valamint megduplázza termelőkapacitását is.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott, hogy a világban rég nem látott léptékű és gyors változások zajlanak: új technológiák válnak a siker kritériumaivá, és nagy jelentőségű világgazdasági, világpolitikai folyamatok alakítják Magyarország jövőjét. A kormány és a vállalatvezetők erre, szavai szerint, egyetlen jó választ adhatnak: sírás-rívás helyett alkalmazkodnak a megváltozott körülményekhez. Magyarország kormánya ebben élen jár, olyan pénzügyi, munkaerőpiaci és digitális környezetet teremt a vállalkozások számára, amely itthon és nemzetközi viszonylatban is megteremti, illetve megerősíti a magyar gazdaság szereplőinek versenyképességét - fejtette ki Szijjártó Péter. 

Az Európában a legalacsonyabb 9 százalékra csökkentett társasági adó, a technológiai fejlesztések támogatása és a szociális hozzájárulási adó csökkentése is a helytállást segíti az éles nemzetközi versenyben, hangsúlyozta a miniszter. Azzal pedig, hogy jövőre Magyarország teljes területén biztosított lesz a másodpercenként 30 megabites sávszélességű internet-hozzáférés, két évvel megelőzzük a versenytársakat - tette hozzá. Szijjártó Péter az eseményen arról is beszélt: mára összeszűkült a globalizált világ, a tőlünk távoli folyamatok is hatással vannak ránk. Aki sikeres akar lenni, annak bátor döntéseket kell meghoznia - jelentette ki a politikus, aki szerint jó példa erre Soltvadkert legnagyobb cége, mely egy 1989-ben, 4 fővel indult garázsvállalkozásból mára egyebek mellett a Szentkirályi és Coca-Cola beszállítójává nőtte ki magát.

Piaci pozícióinak fenntartásához, erősítéséhez a Materiál-Plastik Kft-nek is folyamatosan fejlesztenie, fejlődnie kell, a cég most induló, 3,1 milliárd forint összértékű beruházásához a kormány 1,4 milliárd forint pénzügyi támogatást nyújt - tájékoztatott Szijjártó Péter. Kiemelte, hogy a 66 új munkahelyet teremtő beruházással a cég 6000 négyzetméteres új gyártócsarnokot épít, termelőkapacitása megduplázódik, exporttevékenysége megsokszorozódik. Ezzel Magyarország vezető fóliagyártó bázisa alakul ki Soltvadkerten és a vállalat előtt megnyílik a lehetőség, hogy betörjön az amerikai és orosz piacra - mondta. Garami Zoltán cégtulajdonos az ünnepségen elmondta, a társaság eddigi legnagyobb fejlesztésének alapkövét teszik le. Jelezte: a kft. az unió szinte minden tagországában értékesíti termékeit, de Európán túli országokba, még Trinidad és Tobagóba is exportál, tavaly óta pedig évente közel 1000 tonna csomagolóanyagot szállít Algériába. A vállalat éves nettó árbevétele 2016-ban megközelítette az 5 milliárd, idén pedig terveik szerint meghaladja az 5,5 milliárd forintot - folytatta. Ebből az exportbevételek aránya tavaly 25 százalék volt, és az idén várhatóan 15-20 százalékkal bővül. 

A Materiál Plasztik Kft. legjelentősebb export célországai Franciaország, Németország, Hollandia, Ausztria, Svájc és Románia, átlagos statisztikai foglalkoztatotti létszáma pedig jelenleg 106 fő.

 

Forrás: MTI

MegyeberuházáskapacitásbővítésSoltvadkertcsomagolóanyag gyártásalapkőletételMateriál-Plastik Kft.