2024.04.26, Péntek

Komoly ellenőrzésekre számíthatnak az őstermelők Bács-Kiskunban

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal

2017.04.21. 16:04

A jövőben a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal hatósági ellenőrzéseket fog végezni, melynek célja az őstermelői igazolvánnyal való visszaélések mérséklése, valamint a nem saját termelésű terméket értékesítők kiszűrése. Ezáltal a tényleges őstermelői tevékenységet végző termelők piaci lehetőségeinek javítását és a fogyasztók őstermelők által kínált árukkal szembeni bizalmának erősítését is szolgálják az ellenőrzések.

Hirdetés

A vonatkozó mezőgazdasági témájú jogszabályok szerint a mezőgazdasági igazgatási szerv ellenőrzi az őstermelői igazolvány és az értékesítési betétlap használatának jogszerűségét, valamint az őstermelő által közölt és nyilvántartásba vett adatok és nyilatkozatok valódiságát.

A jövőben Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal a megye területén működő piacokon, vásárokban, mozgó standokon, útszéli, illetve a saját ingatlanon történő árusítóhelyeken az őstermelői igazolvány jogszerű használatának és az abban foglalt adatok valódiságának ellenőrzése érdekében hatósági ellenőrzéseket fog végezni.

Az ellenőrzéseket végrehajtó állami tisztviselők hatósági ellenőri igazolvány, illetve megbízólevél bemutatásával végzik munkájukat.

A piacokon, vásárokban, mozgó standokon, útszéli illetve a saját ingatlanon történő árusítóhelyeken az árusítás során az alábbi okiratok megléte szükséges:

  • érvényes őstermelő igazolvány,
  • adatnyilvántartó lap vagy annak másolati példánya,
  • értékesítési betétlap,
  • személyazonosító igazolvány,
  • lakcímet igazoló hatósági igazolvány.

 

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal

Megyeőstermelői igazolványellenőrzésBács-Kiskun Megyei Kormányhivatal