2024.04.20, Szombat

Már a honvédségi hajók is járőröznek

mti

2017.04.04. 11:01

A hatékonyabb határvédelem érdekében a magyar-szerb vízi határszakasz védelmét is megerősítették a napokban, mivel a jogi határzár miatt elképzelhető, hogy a migránsok itt próbálnak majd bejutni Magyarországra.

Hirdetés

Kilenc rendőrségi és két honvédségi hajó járőrözik a Tisza, a Duna és a Ferenc-tápcsatorna érintett szakaszán. Hőkamerával, radarral és éjjellátóval is felszerelték a hajókat, a műszerek azonnal jelzik, ha mozgás van a vízen. A nap 24 órájában járőröznek a rendőrök és a katonák, a térségben pedig gyakoribb lesz a helikopteres megfigyelés is.

Márciusban kezdődött a biztonsági határzár második védvonalának építése, azóta folyamatosan csökken azok száma, akik illegálisan a kerítésen keresztül akarnak bejönni Szerbiából Magyarországra.

A Belügyminisztérium államtitkára, Kontrát Károly azt mondta: az első tapasztalatok szerint jól működik a kedden életbe lépett, megerősített jogi határzár. Az államtitkár szerint terelő hatása is van az intézkedésnek, gyakorlatilag eltűntek a menekültek a szerb oldalról.

MegyehonvédségtiszaDunahatárvédelemjárőrhajó