2024.04.19, Péntek
Bács megyei éremeső a Szakma Sztár Fesztiválon!
Fotó: Bács Pályaválasztás Facebook

Bács megyei éremeső a Szakma Sztár Fesztiválon!

bkmkik.hu

2017.04.27. 08:40

Kihirdették a X. Szakma Kiváló Tanulója Verseny, valamint az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny 2017. évi döntőjének győzteseit. Bács-Kiskun megyéből 12 szakmaterületről 18 tanuló jutott be az országos döntőbe, akik közül kilencen érmekkel térhettek haza az országos versenyről.

Hirdetés

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2017-ben tizedik alkalommal rendezte meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), valamint az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV). Ezek országos döntőjére a jubileumi 10. Szakma Sztár Fesztiválon 2017. április 24-26. között Budapesten, a Hungexpo Vásárközpont G és F pavilonjában került sor.

A versenyek célkitűzése továbbra is a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák – beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált szakmákat is – társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése, azok népszerűsítése volt.

A versenyek és a fesztivál jelmondata: „A jó szakma felér egy diplomával!”

Az országos szakmai versenyeket a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából 41 szakképesítésben – köztük 2 új informatikai szakmában - hirdettük meg, a nappali tagozaton végzős szakiskolai és szakközépiskolai tanulók számára.

A verseny fordulói az elődöntők, a válogatók és a döntő voltak.

Az írásbeli, elődöntőt jelentő versenyen országosan 5.255 fő vett részt, melyeket a korábbi éveknek megfelelően a területi kamarák bonyolítottak le.

A legjobb eredményt elérő versenyzők kerültek behívásra a szakmák válogatóiba, melyeket a szakképző intézmények – a verseny lebonyolítására alkalmas – tanműhelyeiben szerveztük meg. A válogatókon az oda bekerült diákok, 456 versenyző elsősorban gyakorlati illetve gyakorlati jellegű feladatokat oldottak meg.

A végső megmérettetésre, a döntőre a háromnapos Szakma Sztár Fesztiválon került sor, ide 102 oktatási intézményből 224 diák jutott be.  A szakmai versenyen a jó eredményt elérők – idén a tanulók 86 %-a - felmentést kapnak a tanév végén esedékes szakmai záróvizsga alól.

A IV. SkillsHungary Nemzeti Döntőn több szakma válogatóinak döntői kerültek megrendezésre. A mechatronika, a cukrász, a szakács, a pincér, a szárazépítő, a víz-, gáz és fűtésszerelő, a webfejlesztő és a villanyszerelő szakmákban az Egyesült Arab Emirátusokban, Abu-Dhabiban idén megrendezésre kerülő WorldSkills versenyre, míg az informatikai rendszerüzemeltető és az ápolás szakmában már a 2018-as hazai rendezésű EuroSkills Budapest 2018 versenyre válogattak.

„2015 a külhoni magyar szakképzés éve” folytatásaként a Miniszterelnökség szervezésében 3 szakmában 3 versenyző vett részt a fesztiválon, asztalos szakmában egy erdélyi, Székelykeresztúrról érkezett versenyző, míg víz-, csatorna- és közmű-rendszerszerelő szakképesítésben egy felvidéki, Dunaszerdahelyről származó versenyző, mechatronikai technikus szakképesítésben pedig egy vajdasági, szabadkai versenyző állt rajthoz. Ők a Miniszterelnökség különdíját vehették át.

A verseny sikerét közvetlenül 840 közreműködő (versenyfelelősök, szakértők, szervezők, az egyes szakmák versenyét szervező, ún. támogató iskolák tanárai és diákjai) illetve 480 szervezet (szakmai támogató cégek és vállalkozások, szakiskolák, egyesületek, érdekképviseletek) munkája, együttműködése segítette.

A fesztiválon az idén már közel 15 ezer látogató vett részt ingyenesen. A vidéki iskolákból, a területi kamarák szervezésében, 200 autóbusszal közel 10.000 diák érkezett. Több mint 70%-uk 6-7-8.osztályos, pályaválasztás előtt álló fiatal volt. A budapesti általános iskolák részére a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ által kiküldött meghívás eredményeként további több mint 5.000 diák látogatott ki a fesztiválra.

A bemutatkozó szakmákat látogatóink tárlatvezetés keretében ismerhették meg és a diákok egyes szakmák standján a nekik szóló feladatokban saját maguk is kipróbálhatták tehetségüket.

 

A kilenc Bács megyei dobogós közül

 

Első helyezést értek el:

Bolla Ákos, Épület- és szerkezetlakatos Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma

Kövér Dániel, Mechatronikai technikus Kecskeméti SZC Kandó Kálmán Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Pallagi István, Gépgyártástechnológiai technikus Szent Benedek Általános Iskola, Középiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium Kiskunfélegyházi PG Tagintézménye

 

Második helyezést értek el:

Halutkai Márk, Krisztián Szárazépítő Kecskeméti SZC Gáspár András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Meggyesi János, Mechatronikai technikus Kecskeméti SZC Kandó Kálmán Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Nemcsok Ádám, Gépgyártástechnológiai technikus Szent Benedek Általános Iskola, Középiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium Kiskunfélegyházi PG Tagintézménye

Tóth Krisztián, Kőműves és hidegburkoló Kecskeméti SZC Gáspár András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Szagri Péter Pál, Szerszámkészítő Kecskeméti SZC Kandó Kálmán Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

 

Harmadik helyezést ért el:

Fodor Dóra, Fodrász Kiskunhalasi SZC Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Szakképző Iskolája és Kollégiuma

 

 

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

MegyeBács-Kiskun megye2017diákokSzakma Sztár FesztiválSZKTVSzakma Kiváló Tanulója Verseny