2024.04.25, Csütörtök

Óvakodjunk a kerékpártolvajoktól!

Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

2017.03.14. 09:30

A jó idő beköszöntével együtt megjelennek az utcákon, tereken, utakon a kerékpárosok, ezáltal pedig sok kétkerekű keltheti fel a kerékpártolvajok figyelmét. Egy drótszamarat eltulajdonítani másodpercekbe kerül, azonban a tulajdonos tehet azért, hogy a bűncselekmény elkövetési ideje megnövekedjen, ezáltal növekedjen a lebukás veszélye. Sok esetben ezt a bűnelkövető már nem kockáztatja meg, inkább másik célpontot keres.

Hirdetés

Körültekintéssel, odafigyeléssel a bicaj tulajdonosa megelőzheti, hogy eltulajdonítsák közlekedési eszközét. Gyakran téves biztonságérzetet adhat egy-egy rossz minőségű zár, egy biztonságosnak ítélt facsemete, amihez lelakatolják a kerékpárt. Az első lépcső a gondmentes kerekezéshez – a KRESZ szabályainak betartás mellett – a biztonság megteremtése, a körültekintő eljárás, a hely és a lezáróeszköz helyes megválasztása.

Az sem mindegy, hogy hogyan zárja le a lakattal a kerékpárját. Lehetőleg a kereket, vázat, illetve a láncot is rögzítse a lakat, mert egyéb esetben könnyű préda lehet a bicaj! Nagyon fontos a lakat minősége is. Az elkövetők számos technikát alkalmaznak annak érdekében, hogy az olcsónak számító sodronylakatokat leküzdjék, például erővágóval, feszítővassal. A vastag lánc sem nyújt megfelelő védelmet, ha a rajta lévő zárszerkezet könnyen kinyitható. A hagyományos kulcsos zárak nem jelentenek nagy akadályt egy profi tolvajnak – ugyanez vonatkozik a számzáras vagy körkulcsos zárakra is. Ajánlott fúrt, vagy lapos kulccsal működő zárat vásárolni, mert ezeket hagyományos – zárfésűs – megoldással nem lehet kinyitni.

Sajnos sokan nem fektetnek elég nagy hangsúlyt a zárakra, pedig a bringás egyik legfontosabb felszereléséről van szó. Mindig olyan zárat és hozzá tartozó láncot, fém hevedert válasszanak, amely vágásálló, illetve a zárszerkezet magas biztonsági szintű.

Elterjedt zártípusok:

Spirálzár: nevét az alakjáról kapta, spirálisan feltekert formájáról. Általában drótsodronyból készül, és műanyaggal vagy gumival vonják be. Ezt már egy kisebb erővágóval is pár másodperc alatt el lehet vágni. Lehetőleg kerülje a használatát, persze ha van más lehetőség!

Kábelzár: a spirálnál egy fokkal erősebb, vastagabb, de ezek többsége is drótsodronyból készül. Megtévesztő lehet némelyiknél a vastagság, bizonyos típusoknál a drótsodrony köré alumíniumgöm-böket szerelnek, hogy könnyebb legyen összetekerni, szállítani. Ezek azonban könnyedén elpattinthatók, fűrészelhetők.

Gerinclakat: Masszívnak és biztonságosnak tűnik, pedig nem igazán az. Az acélborítás átvágása nem jelent nagy kihívást, a borításon belül pedig itt is ugyanolyan sodrony fut, mint a spirálzárak esetében.

Lánc – lakat kombinációk: A legelterjedtebb a motorosok körében is, ahol a kerékpárnál jóval nagyobb értéket kell védeni. Kétféle változat létezik, egyik az integrált záras, a másiknál külön kell feltenni a lakatot a láncra. Utóbbi előnye, hogy a lakat bármikor kicserélhető. Mivel a lánc rész nagyon erős, ezért itt a zárra kell nagyobb figyelmet fordítani, mert onnan “várható” inkább próbálkozás a feltörésre. Hátránya, hogy igencsak súlyos, ezért hordozása körülményes lehet. A rövidebb típusok a nyeregcsőre feltekerhetők és úgy szállíthatók.

U-lakat: Fűrészelni gyakorlatilag lehetetlen, és a zár részhez is elég körülményes hozzáférni, mivel bele van építve az “átfogó” részbe. A súlya is elfogadható és a legtöbb típushoz adnak rögzítőalkatrészt, amivel a vázra lehet szerelni. Legnagyobb hátránya, hogy kevés helyen használható, mert kicsi objektumot képes csak átfogni. Másik, hosszabb zárral együtt érdemes használni.

Collstock zár: egy újfajta lakatolási módszer. A zár kicsi, könnyen szállítható és nagyon merev. A szegecsek is kellően merevek, mérete miatt pedig könnyedén használhatjuk olyan helyeken is, ahol az U-lakattal problémás lenne a lakatolás. Számzáras kivitelben is beszerezhető.

Megyetavaszbűnmegelőzéskerékpárbiciklikerékpártolvajkerékpár zárlakat