2024.06.24, Hétfő
Még az átvágás előtt riaszt az okoskerítés
Fotók: Sebestyén Jenő

Még az átvágás előtt riaszt az okoskerítés

police.hu

2017.03.09. 10:12

Újfajta komplex elektronikai határvédelmi rendszer működik a délen felállított ideiglenes biztonsági határzárnál.

Hirdetés

A telepített kiváló minőségű hibrid- és hőkamera a nap 24 órájában segíti az ott szolgálók munkáját.

Habár a zsaruk és a honvédek számára eddig is rendelkezésre álltak kézi, autóra szerelt és stabil hőkamerák, éjjellátók, több esetben csak az átvágott kerítés árulkodott arról, hogy valaki illegálisan átlépte a határt. Hogy már a behatolást is meg lehessen akadályozni, a határzárat komplex elektronikai védelemmel egészítették ki.

– Ez 111 hő- és 297 lézeres kamerából áll. Utóbbi nappal kiváló minőségű képeket rögzít, éjjel pedig infra üzemmódban pásztázza a kijelölt szakaszt – mondta Balázs László ezredes, az ORFK határrendészeti főosztályának vezetője. – A 150 kilométeren kiépítendő rendszer része lesz még a kerítéshez rögzített optikai kábel, amely nemcsak azt képes érzékelni, ha valaki megpróbálja átvágni a kerítést, hanem azt is, ha csak megrángatja. Bármelyik eszköz észleli is a kerítés közelében lévőket, riaszt, helytől függően a bácsbokodi vagy a mórahalmi irányítóközpontnak, ahol a kollégák a nap 24 órájában figyelik a hozzájuk tartozó határszakaszt. Jelzésnél megjelenik nagyban annak a kamerának a képe a monitoron, ahol az észlelés történt, és a központban dolgozók értesítik az érintett szektor parancsnokát, aki a határvadászokat az adott helyre küldi. A keresést segítik azok a nagy teljesítményű reflektorok, amelyeket a kamerák fölé szereltek, így éjszaka sem maradnak észrevétlenek a határsértők. Emellett egy hangszóró angol, arab, fárszi, urdu és szerb nyelven figyelmezteti az észlelt embereket, hogy a magyar államhatárnál tartózkodnak. Amennyiben a határzárat megrongálják, jogellenesen átlépnek vagy azt megkísérlik, akkor bűncselekményt követnek el. Tájékoztatja továbbá őket arról, hogy menekültkérelmüket a tranzitzónában terjeszthetik elő.

– Komoly segítséget jelent számunkra az okoskerítés, mivel eddig, ha utólag vettük észre a behatolást, nem tudhattuk pontosan, mikor és hányan jutottak be az országba, ezért a mélységi keresésük is sokkal nehezebb volt – magyarázta Miskolczi Csanád ezredes, a Készenléti Rendőrség Kelet-magyarországi Határrendészeti Igazgatóság vezetője. – Ezek az új eszközök viszont valós idejű jelzést adnak a behatolásról, és ha mégis sikerül az illegális migránsoknak bejutniuk az országba, tudjuk, hogy hány embert kell keresnünk. A kamerák ugyanis az optikai kábel riasztására a megfelelő irányba fordulnak, így a parancsnoki központ (command center) egyrészt értesül az eseményről, másrészt látja a konkrét helyszínt is. A reagálást az elkészült manőverút és a kollégáknál lévő EDR rádió is segíti, a parancsnoki központban látják, melyik járőr van a legközelebb a szabotázs helyszínéhez. Ez a rendszer hatalmas segítség a számunkra, mivel nagyszámú élőerő kiváltására lesz alkalmas. Reményeink szerint kevesebb rendőrre és katonára lesz majd szükség a határ védelméhez, ha az új hálózat tökéletesen működik. Az ezáltal felszabaduló kollégák pedig visszatérhetnek a közterületi szolgálathoz.

Habár az új rendszernek a tesztüzeme még nem kezdődött meg, már az optimalizálás során bizonyította létjogosultságát. Bács-Kiskun megyében 65 alkalommal riasztott, míg a Csongrád megyei szakaszon 223-szor, összesen 2037 illegális migráns hazánkba jutását akadályozta meg.

– A február eleji ködös időben nagy segítség volt a kerítés mozgatását érzékelő optikai kábel – jegyezte meg Szilassi-Horváth Jenő ezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Határrendészeti Szolgálat vezetője. – A kamera által érzékelt esetek többségében pedig még a kerítés átvágása előtt kiérkeztek a kollégák, így megakadályozták az illegális belépést hazánk, és ezáltal az Európai Unió területére.

Megyerendőrséghatárzárokoskerítéselektronikai határvédelmi rendszer