2024.04.19, Péntek

Káprázatos képek készültek a Tőserdő vidékéről!

nevezetesfak.hu

2017.03.10. 10:40

A Tőserdő védett, 393 hektáros területen, részben tiszai öntésen, részben dunai eredetű buckás felszínen fekszik. Ezúttal Ötvös Sándor fotós által készített látványos légi felvételein keresztül csodálhatjuk meg ezt a fantasztikusan szép helyet.

Hirdetés

A Lakitelek és Tiszaalpár közötti Holt-Tisza-ág az 1850-es években végrehajtott Tisza-szabályozás eredménye. A Tisza középszakaszának egyik legszebb része. A holtágat kísérő galériaerdő, valamint az alpári égeres és a rét a Tisza-szabályozás előtti állapotokat őrzi. A Duna-Tisza közi homokhátság magasabb fekvésű, és a Tisza-völgy mélyebb térszintű területei itt találkoznak egymással, a meredek letörések tövében több helyen kitűnő forrás fakad.

A védett terület értékét növeli a közeli 40 °C-os termálvíz, erre létesült Tősfürdő és szomszédságában egy ezer parcellás üdülőtelep. Ezért a Tőserdő egy részét sétautakkal, tűzrakó helyekkel, esővédőkkel, kilátókkal felszerelt parkerdővé és kirándulóerdővé fejlesztették. E terület nevezetessége az alpári rét, ahol Anonymus Krónikája szerint a honfoglaló magyarok egyik sikeres csatájukat vívták.

Ötvös Sándor további munkásságát megtekintheti a Facebook oldalán: https://www.facebook.com/otvos.aerial/?fref=ts

MegyeLakitelektőserdőlégi felvételHolt-Tisza-ágTiszaalpár