2024.03.19, Kedd

A Földművelésügyi Minisztérium tájékoztatása szerint Bács-Kiskun megyében továbbra is vannak érvényes védő- és megfigyelési körzetek. A madárinfluenza miatti felszámolások a legnagyobb mértékben Bács-Kiskun megyét érintették, így a legnagyobb kártalanítási összegek is itt keletkeztek.

Hirdetés

Utoljára február végén egy abádszalóki zárt telepen tartott, vadállomány fenntartására tenyésztett fácánállományban állapítottak meg madárinfluenza fertőzést a szakemberek. Az intézkedés feloldása március végére, április elejére várható - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) csütörtökön az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint jelenleg Veszprém, Somogy, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyében vannak érvényes védő- és megfigyelési körzetek.  Madárinfluenza következtében elhullott vadmadarakat 15 megyében találtak, mintegy 200 vadmadárelhullás igazoltan madárinfluenza vírus eredetű - jelezték.     

A madárinfluenza elleni védekezés részletes szabályairól szóló rendelet szerint kereskedelmi célú baromfitartó gazdaságokban baromfi újratelepítése csak a részletesen szabályozott végső takarítás és fertőtlenítés befejezését követő 21 nap után lehetséges. Az újratelepítését követő 21 napban az állatokat hatósági állatorvosi vizsgálatnak kell alávetni, laboratóriumi vizsgálatokat szükséges végezni. Az elhullott állatokat is kötelező vizsgálatra küldeni - közölte az FM. A termelési adatokban bekövetkezett bármely lényeges változást és más szokatlan jelenséget haladéktalanul jelenteni kell az állategészségügyi hatóságnak - hívták fel a figyelmet.     

A zárlat, állománygyérítés és egyéb járványvédelmi intézkedések szigorú betartásának eredményeképpen folyamatosan csökken az új fertőzések száma - tájékoztattak, hozzátéve, hogy mivel az állatállományok fertőződése az esetek túlnyomó többségében vadmadaraktól eredeztethető, így pusztán a zárlat betartásától nem várható az új fertőzések megelőzése.     

Az FM tájékoztatása szerint az állatok leölése miatt a tulajdonosok száz százalékos állami kártalanításban részesülnek. A megállapított kártalanítási összeg kifizetésére az azt megállapító határozat jogerőre emelkedését követő 60 napon belül kerül sor.   

Az eddig kifizetett összeg mintegy 3 milliárd forint - közölték.     

A közvetlen károkon túl keletkezett közvetett károk mérséklésére "mindenre kiterjedően" folyik az egyeztetés a földművelésügyi tárca és a szakmai szervezetek között - jelezték.     

Mivel a kifizetések még folyamatban vannak, így a kártalanítás végső összege még nem ismert.     

A madárinfluenza miatti felszámolások legnagyobb mértékben Bács-Kiskun megyét érintették, a legnagyobb kártalanítási összegek is ott keletkeztek - közölte az FM.     

A madárinfluenza elleni védekezés részletes szabályairól szóló rendelet szerint a járványkitörés helyén az állatállomány felszámolására, az állati eredetű anyagok ártalmatlanítására, takarításra és fertőtlenítésre kerül sor. Védő- és megfigyelési körzetben az állategészségügyi hatóság számba veszi az állattartó telepeket, szükség esetén vizsgálatokat kezdeményez - tájékoztatott az FM.     

A korlátozás alá eső területeken forgalmi korlát lép életbe az élő állatokra, eszközökre, takarmányra és a trágyára. Ez alól felmentést csak a területileg illetékes állategészségügyi hatóság adhat.     

A cél a fertőzés terjedésének megelőzése, illetve az esetleges új megbetegedések gyors felismerése - közölték, kiemelve: a jelenlegi madárinfluenza járványban ezen feladatok végrehajtására minden esetben maradéktalanul sor került.     

Az FM arról is tájékoztatott, hogy a hatósági feladatok elvégzésének nagy részét a hatósági kollégák végezték munkaidőben, illetve számos esetben azon túl is, ezért külön díjazás  (a túlórák kifizetése kivételével) nem járt. A hatósági munkára kirendelt szolgáltató állatorvosok bérének, valamint az egyéb felmerülő költségeknek - például ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. útján történő megsemmisítés, leöléssel kapcsolatos anyagköltségek, üzemagyag költségek - összesítése még folyamatban van - számoltak be. 

MegyefelszámolásmezőgazdaságFöldművelésügyi MinisztériumBács-Kiskun megyekorlátozás2017madárinfluenzakártalanítás