2024.07.19, Péntek

Az időben felfedezett mellrák gyógyítható!

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal

2017.03.29. 15:30

Bács-Kiskun megyében három akkreditált emlőszűrő központ működik, Kecskeméten, Baján és Kiskunhalason. Mindenki a lakóhelye szerint illetékes központban kerül ellátásra.

Magyarországon az újonnan felfedezett rosszindulatú női emlő tumorok száma 2015-ben 8173 volt, és 2220 asszony halt meg emlőrákban. Bács-Kiskun megyében 338 új esetet fedeztek fel, az ez okból bekövetkezett halálesetek száma 100 volt.

Az emlőben kifejlődő daganat mérete és a szóródás megindulása közötti összefüggés közismert. Minél kisebb a tumor, annál kisebb az áttét valószínűsége. Az emlők lágyrész-röntgenvizsgálata, a mammográfia, bizonyítottan megfelelő módszer az emlők állományában fejlődő kicsiny, még nem tapintható elváltozások kimutatására.

A legveszélyeztetettebb korosztály, a 45-65 éves nők, kétévente kapnak meghívólevelet, ez a gyakoriság az esetek döntő többségében elegendő biztonságot nyújt. Akinél emelkedett a megbetegedés kockázata vagy elváltozást észlel önmagán, a rutintól eltérő szűrési gyakorlatról a háziorvossal konzultálhat. Két szűrővizsgálat között a rendszeres önvizsgálat ajánlott.

Bács-Kiskun megyében három akkreditált emlőszűrő központ működik, Kecskeméten, Baján és Kiskunhalason. Mindenki a lakóhelye szerint illetékes központban kerül ellátásra.

A rosszindulatú emlő tumor időben felfedezve, korszerű kezelésekkel, nagy eséllyel gyógyítható. Rendszeres szűrővizsgálattal országosan az emlőrák okozta halálozás 35-40%-os csökkenése érhető el.

Megyénkben a részvételi arány általában magasabb az országosnál, ám a WHO legalább 70%-os ajánlását nem éri el. Nincs min gondolkodni, a legkézenfekvőbb, bizonyítottan hatékony módszer anyánk, feleségünk, lánytestvérünk, leánygyermekünk életének megvédésére az emlőráktól a szervezett szűrésekben való részvétel.

Megyeegészségügyszűrővizsgálatemlőrákmammográfia