2024.03.29, Péntek

Megyei érték lett a Szentkirályi ásványvíz

2017.02.23. 10:31

A Szentkirályi ásványvíz ma Magyarország piacvezető ásványvize, olyan természeti kincse hazánknak, amelyre Bács-Kiskun Megyében és az egész országban is büszkék lehetnek az emberek.

Hirdetés

A Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság a Szentkirályi ásványvizet megyei értékké nyilvánította és felvette a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba.

 

A Nemzeti Értéktárba olyan, a magyarok és a magyarországi nemzetiségek kultúrájához, hagyományaihoz, a magyar tájhoz és annak élővilághoz kapcsolódó szellemi, anyagi és természeti értékek kerülhetnek be, amelyek tanúskodnak egy emberi közösség és az adott terület történelmi kapcsolatáról.

 

A 206 méter mélyen található, védett, jégkorszaki vízadó rétegből származó Szentkirályi ásványvíz a Bács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság 2017. január 16-i döntése alapján az értéktár „agrár- és élelmiszergazdaság” kategóriáját gyarapítja. Az eredendően tiszta Szentkirályi ásványvizet lágy íze, nitrit- ás nitrátmentessége, mérsékelt ásványianyag- és ezen belül is alacsony nátrium-klorid tartalma teszi különlegessé.

Balogh Levente, a Szentkirályi-Kékkúti Kft. elnöke elmondta: „Mindig is hittem benne, hogy amikor édesapám 1993-ban kutat fúratott, valódi kincsre lelt. Mikor 2004-ben a legszigorúbb szabályok szerint ítélő szakmai bírák döntése alapján szénsavmentes kategóriában elnyertük a párizsi Aqua-Eauscar-díját, mindez be is bizonyosodott. Különösen nagy öröm számomra, hogy a Szentkirályi ásványvíz felvételt nyert a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba, hiszen másik ásványvizünk, a nagy múltú Theodora már a Magyar Értéktár része. A Szentkirályi ásványvíz ma Magyarország piacvezető ásványvize, olyan kincse hazánknak, amire itt Bács-Kiskun Megyében, és az egész országban is büszkék lehetünk. Bízunk benne, hogy egyszer kiérdemelhetjük, hogy hungarikummá nyilvánítsák a Szentkirályit”.

MegyeSzentkirályi ÁsványvízNemzeti ÉrtéktárBács-Kiskun Megyei Értéktár Bizottság