2024.04.20, Szombat

Elkészült a Magyar Honvédség kelebiai határvédelmi bázisa

mti

2017.02.08. 07:52

Elkészült a Magyar Honvédség kelebiai határvédelmi bázisa, és várhatóan tavaszig befejeződik a bácsalmási, a madarasi és a hercegszántói létesítmény kialakítása is. Ezek összesen hatszáz ember korszerű tábori elszállásolását biztosítják.

Hirdetés

Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke elmondta, a katonák határ menti feladatellátása mindaddig tart, amíg a migrációs nyomás meg nem szűnik Magyarországon, de bízik abban, hogy a második vonalbeli kerítés megépítésével létszámuk csökkenthető, és több idő juthat a katonák kiképzésére, felkészítésére.

Egyre nagyobb figyelem terelődik a szerb-magyar határszakaszra, ahol mintegy 170 kilométeres műszaki zárrendszert alakítottak ki a katonák. Ugyanezt a határvédelmi rendszert a horvát-magyar határ mentén is kiépítették, mintegy 136 kilométer hosszúságban. 

Az elkészült kelebiai határvédelmi bázis a kor követelményeinek megfelelő színvonalú szállást biztosít a katonák számára. A négy, egyenként 150 ember elhelyezésére és pihenésére szolgáló tábor kiépítését tavaly ősszel kezdték meg Kelebián, Bácsalmáson, Madarason és Hercegszántón. Az utóbbi három helyen a bázis várhatóan tavaszra készül el, és ha szükséges, a konténerekre egy emeletet rá lehet építeni, így a hatszáz férőhely bármikor a duplájára növelhető.

A katonákat négyfős, elektromos fűtéssel és klímaberendezéssel felszerelt lakókonténerekben szállásolják el. A bázison belül étkezde is található, az egészségügyi ellátás biztosítására pedig külön blokk szolgál. A pihenő- és szabadidő eltöltésére egy pingpongasztallal és egy biliárdasztallal, valamint egy dartstáblával felszerelt termet alakítottak ki, de van mosógéppel és szárítógéppel ellátott helyiség, wifis internet és egy mobil bolt is. 

A mintegy 90 konténerből álló bázis egy századnyi katona pihentetését és étkeztetését biztosítja, ugyanakkor tartalmazza a szükséges irodai és raktározási funkciókat is. A kelebiai tábor kialakításával a honvédek sokkal közelebb kerülnek szolgálati helyükhöz is, hiszen korábban mintegy húsz kilométert kellett utazniuk a Mélykúton kialakított szállásukról.

 

Benkő Tibor hangsúlyozta, az elmúlt másfél évben már több mint 15 ezer katona látott el határvédelmi feladatokat. Ezen túl 2016-ban a magyar honvédek több mint negyven hazai és nemzetközi gyakorlaton vettek részt, továbbá három földrész tizenkét különböző helyszínén láttak el missziós feladatokat. 
2017. január 1-jével megteremtették a katonai szolgálat sajátosságait támogató és három pilléren - a megfelelő előmenetelt és illetményt biztosító rendszeren, az egészségmegőrző programokon, valamint a katonák lakhatási támogatásán - nyugvó katonai életpályamodell feltételeit.

A katonákkal szemben elvárás, hogy mindenki tanuljon, képezze magát, szerezzen magasabb képesítést és nyelvismeretet - fogalmazott a vezérezredes, hozzátéve, hogy ehhez illeszkedik arányosan az illetmény is. 
2015 nyarán harmincszázalékos, 2016-ban további ötszázalékos, majd 2017. január 1-jével újabb ötszázalékos emelést hajtottak végre.
A honvédség lakhatási támogatást biztosít a szolgálati helyüket változtatni kényszerülő katonáknak, az egészségmegőrző programok rendszerének köszönhetően pedig gondoskodni tudnak azokról is, akiket egészségkárosodás ér. 

A 2016-ban szolgálatba állított kilencven terepjárót idén újabb százzal egészítik ki. Ezek a járművek elsősorban a határvédelmi járőrözést segítik majd.

MegyeBács-Kiskun megyekelebiahatárvédelemMagyar HonvédségKelebiai Határvédelmi Bázis