2024.03.29, Péntek

Újabb mestereket avatott az Iparkamara

Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

2017.01.23. 13:45

Autószerelők, épület- és szerkezetlakatosok, valamint kereskedők tettek sikeres mestervizsgát a megyében. Az igazi mesterek címerét, a mesterleveleket 22-en vették át a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában.

Hirdetés

Mesterré fogadom – ezt mondta Gaál József, a kamara elnöke, amikor átnyújtotta a mesterleveleket a mestervizsgákért felelős elnöki megbízottal, Pivon Józseffel, illetve az adott szakmákhoz tartozó mestervizsga-bizottság elnökével.


A fogadalomtételt követően Meszes János Csaba kereskedő mester Mesterként dolgozni tovább címmel az új mesterek gondolatait tolmácsolta. Szavai szerint a többségük azért kívánta megszerezni a mesterlevelet, mert tudják, ma már mobil, magas képzettségű, korszerű kompetenciák készségszintű birtoklásában élen járó, a változó munkakörülményekhez rugalmasan alkalmazkodni tudó szakemberekként állják meg helyüket a világban.

Tanulóképzéshez szükséges ismereteket szereztek, így mostantól a duális képzésbe is bekapcsolódhatnak.
A hazai mesterképzés a felnőttképzési rendszer egyik eleme, amely a szakmunkás végzettséggel rendelkező munkavállalók számára előrelépési lehetőséget, szakmai és erkölcsi értéket biztosít, s ezzel az iskolarendszerű szakmai képzés vonzerejének fenntartásához is hozzájárul – erről Ördög Dóra, a kamara szakképzési igazgatója beszélt az ünnepségen. A mesterképzés nem önmagáért való; célja, küldetése van. A tevékenység magas színvonalon való művelésén kívül a rendszerrel szemben támasztott elvárás a tisztességes vállalkozások tekintélyének visszaállítása, megőrzése, valamint az, hogy nyújtson minőségi és etikai garanciát a megrendelőnek, adjon rangot a mester cím viselőjének, járuljon hozzá az utánpótlás színvonalas szakmai és morális neveléséhez, őrizze meg és építse tovább a jó hagyományokat.

Ördög Dóra kiemelte: a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara fő törekvése, hogy a mestervizsga mind a közvélemény, mind pedig a vállalkozói társadalom értékrendjében a tényleges jelentőségével arányos megítélés alá essék. 


Az ünnepi órát igényes muzsika színesítette. A méltán híres kecskeméti Kodály Iskola két kimagasló tehetsége adott műsort. Mashei Leila Haendel: Mint a hársfa című dalát énekelte, Károly Barna pedig Breval: G-dúr szonátájának 1. tételét adta elő gordonkán.


A mesterlevél átadón pohárköszöntőt mondó Pivon József mestervizsgákért felelős elnöki megbízott kiemelte: a mesterlevelek átvétele egy mérföldkő, azonban itt nem szabad megállni! A szakmunkások képzése, valamint itthon tartásuk komoly feladat, felelősség és kihívás.

 

Galéria

MegyeMesterlevélBács-Kiskun megyeBács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és IparkamaraMestervizsga