2024.04.18, Csütörtök
Plusz pontok járnak a jól sikerült szelfikért

Plusz pontok járnak a jól sikerült szelfikért

Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

2017.01.12. 10:08

Január 20-ig tart a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat által meghirdetett „Értékőrzők Bács-Kiskunban” című verseny 2. fordulója. A kötelező feladatok megoldásáért járó pontokon túl, plusz pontokat is szerezhetnek a továbbjutott csapatok.

Hirdetés

A plusz pontok fotókért szerezhetők, melyek egy-egy érték helyszínén készülnek. A helyszínekre egy-egy rejtvény megfejtésével juthatunk, ahol fotót kell (selfi-et) kell készíteni. A plusz pontok száma a képen látható személyek számától függ: minél több ember van a képen, annál több plusz pont zsebelhető be.  

Alább olvasható a még versenyben lévők névsora, ha tudjuk, segítsük a környezetünkben versengő csapatok továbbjutását! Nekünk csak egy fotó, nekik esély a továbbjutáshoz.  

Részletek a www.ertekorzokbacskiskunban.hu oldalon találhatók.  

Érték helyszínek:

1. Bajai járás

A Bajai járás helyszíne egy henger alakú, toronyszerű, oszlopcsarnokos, tetején terasszal és zászlóval ellátott emlékmű. A Sugovica áthelyezett, dunai torkolatánál kialakuló földnyelv magas pontjára épült. Innen a Duna enyhén ívelő hosszú szakasza és a folyam jobb oldalán lévő nagy kiterjedésű erdőség, Pörböly (Gemenc) egy része is jól belátható. 

2. Bácsalmási járás

A Bácsalmási járás helyszínén 1879 óta működik a családi műhely. A dinasztia négy generációja élt és dolgozott e falak között. A műhelyben megtekinthetők a kihalóban lévő textilfestő eljárás eredeti berendezései, eszközei és munkafolyamatai. 

3. Jánoshalmi járás

A Jánoshalmi járás helyszíne egy múzeum, amely az ötvösművészetnek és annak egy híres alakjának állít emléket. Az épület 1885-1887-ben épült, a művész szülőháza és élete utolsó éveiben otthona is volt. A ház híres szülöttjének nevéhez fűződik a magyar koronázási jelvények azonosítása és Amerikából való hazahozatala is.  

4. Kalocsai járás

Kalocsai járás helyszíne egy építészetileg és kultúrtörténetileg is egyedülálló épület Bács-Kiskun megyében, illetve a Duna-Tisza köze területén. A nagyközség egykori főutcájának képét meghatározza ez a fehérre meszelt falú, fatornyos, fiatornyokkal ellátott, erdélyi stílusú templom, amelyben muzeális gyűjtemény és a Pataji Múzeum is megtalálható. Az eredeti magtár épületet Szinte László erdélyi származású építész tervezte át templommá. 

5. Kecskeméti járás

Kecskeméti járás helyszíne egy olyan gyűjtemény, amely az országban egyedülálló. A gyűjtemény első darabjai 1976-ban kerültek Hatvani Béla tulajdonába. A néhány száz darabot számláló gyűjteményben Sohaország kalózával, James Hook kapitánnyal biztosan nem találkozunk össze. 

6. Kiskőrösi járás

Kiskőrösi járás helyszíne az ország első irodalmi emlékháza. A világviszonylatban legismertebb magyar költő egyes feltételezések szerint ebben a városban és ebben a házban született. A dilemmát nem segít megoldani, hogy maga a költő is különböző helyszíneket adott meg születési helyéül, sőt a katonai sorozásnál öregítette is magát, 1821-es születési évet diktált be, hogy felvegyék. 

7. Kiskunfélegyházi járás

Kiskunfélegyházi járás helyszíne műemléki védettség alatt áll. Építészetileg és vallási szempontból is jelentős emlék. 1828-1829-ben, későbarokk stílusban Fischer Ágoston terve alapján épült. A Jézus által megtett utolsó út 14 jelenetét ábrázoló képek, domborművek, vagy ezeket magukba foglaló kápolnák sorozata egy keskeny, hosszan elnyúló, sík terepen fekszik. A stációk téglából épült, fehérre meszelt kőoszlopok. 

8. Kiskunhalasi járás

Kiskunhalasi járás helyszíne egy turisztikai látványosság, egy letűnt korszak büntetésvégrehajtási eszköze, ami egy református templom mellett található. „Eredetileg a templomban a bejárat mellett volt, erre ültették, vagy állították közmegvetésre azokat, akiket valamely vétekben bűnösnek ítéltek." 

9. Kiskunmajsai járás

Kiskunmajsai járás helyszíne egy alkotás, melynek művészi értéke és egyedisége, a településhez-kötődést erősíti. Az új évezred településbeli újszülötteinek nevét őrzi az alkotás, ami a község központjában található. Minden évben anyák napján kerül fel rá egy-egy rézlevélke a gyermekek nevével. 2014-re az első már megtelt levélkékkel, ezért a fafaragó tábor alkotói újabbakat készítettek. 

10. Kunszentmiklósi járás

Kunszentmiklósi járás helyszíne egy épület, mely ma múzeumként működik, és Magyarország méltán híres poétájának emlékét őrzi. A költő elszegényedett szülei Szabadszállásról költöztek ide. A fiuk soha nem ebben a házban szállt meg, hiszen csak egy szoba volt benne, a többi helyiséget elfoglalták a megélhetéshez szükséges munkaeszközök, mint például a szúrókés, a bontókés, a nyúzókés vagy a mészárosbárd. 

11. Tiszakécskei járás

Tiszakécskei járás helyszíne nemcsak a településnek, de a régiónak is a legjelentősebb barokk műemléke. A templomot nyugati oldalán emelkedő barokk épület alapkövét 1752-ben helyezték el, titulusa Szűz Mária tiszteletére alakult ki. A templom jelenleg is közösségi térként funkcionáló területen helyezkedik el, közvetlenül határos az Árpád-kori falurekonstrukció keretében kialakított skanzennel és egy állomása a települést és a környező tájat bemutató "Árpád fejedelem tanösvény"-nek.    

A továbbjutott csapatok:

 

MegyeBács-Kiskun Megyei ÖnkormányzatversenyÉrtékőrzők Bács-Kiskunbanifjúsági vetélkedő