2024.03.29, Péntek

Csupán 21 elektromos autó töltők kiépítését tervezik Bács-Kiskun megyében

villanyautosok.hu

2017.01.19. 11:22

December végén a vártnál kisebb érdeklődés mellett zárult az önkormányzatok számára kiírt, elektromos autó töltők telepítésének finanszírozását támogató pályázat.

Hirdetés

A tervek szerint a 15 ezer főnél nagyobb lélekszámú városok (88 db), a budapesti kerületek (23 db) és a főváros pályázhatott az akkor kiadott közlemény szerint összesen 500 (valójában csak 492) darab elektromos autó töltő kiépítésének a támogatására. A kormány 1,25 milliárd forintot biztosít a projektre, ami A kategóriás (2×22 kW AC) töltők telepítése esetén minden pályázat esetén fedezné az igényelhető költségeket (C kategóriás villámtöltők esetén a keret szűk lenne, de a pályázat kiírása ezek telepítését nem is ösztönözte).

Jelenleg nem mutatkozik túl nagy igény…

Januárban végül kiderült, hogy a jogosult 112-ből mindössze 75 önkormányzat adott be pályázatot az év végi határidőig. A pályázat segítségével így a 492 helyett csak 209 helyen valósulhat meg töltőtelepítés. Ezzel 418 autó egyidejű töltése válik lehetővé. Ez a 75 település és kerület összesen 276 töltőt igényelhetett volna. Jól látszik tehát, hogy még a pályázók sem mind használták ki a számukra elérhető keretet. Arról egyelőre nincs információ, hogy melyik város milyen töltőket igényelt, illetve hogy azokat a városokon belül pontosan hol tervezik telepíteni. A pályázat jól megközelíthető, frekventált helyként fogalmazta meg a töltőknek megfelelő helyet.

Ezzel egyidejűleg Bács-Kiskun megyében:

Ahogy az korábban már napvilágot látott: Felsőlajoson egy helyi cég telephelye előtt készült el Bács-Kiskun megye első elektromos autó töltője. Érdekesség, hogy a töltő nem egy nagy kereskedelmi lánc vagy közműszolgáltató finanszírozásában jött létre.

A beadott pályázatok alapján a megyében összesen 21 elektromos autó töltőket hozhatnak létre. A töltők közül a legtöbbet (10 db) Kecskemét környékén építhetik ki.

A támogatott töltők száma Bács-kiskun megyében:

A cikk folytatását, valamint az elektromos autókról és töltőkről bővebb információt a villanyautosok.hu oldalon találhat.

Megyeelektromos autóautótöltő2017töltőtelepítés