2024.03.28, Csütörtök

A tompai határátkelőn érkeztek a bőröndbe pakolt teknősök

Kiskunsági Nemzeti Park

2017.01.25. 13:35

Görög teknősökről van szó, egy autó csomagterében 24 példányt zsúfoltak a bőröndbe. A behozatalukhoz szükséges engedélyekkel nem rendelkeztek. Az állatokat a Szegedi Vadasparkba szállították, ahol a szükséges orvosi vizsgálatokon átesve karanténban várják a hatósági eljárás lefolytatását.

Hirdetés

 

Ez a Magyarországon kedvelt hobbiállat csak CITES engedéllyel tartható, azaz aki kereskedőnél ilyen állatot vásárol, ügyeljen rá, hogy meglegyen az engedélye! A kereskedelemben legálisan árusított teknősök fényképes engedéllyel rendelkeznek.

A görög teknős természetes élőhelye a mediterrán térség (Görögország, Bulgária, Románia,  Olaszország,  Franciaország és  Spanyolország). Az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős állatfaj, eszmei értéke 25.000 Ft/példány.

A görög teknős a Washingtoni Egyezmény vagy más néven CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora - Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről) II. függelékbe tartozik. Az ide sorolt fajok veszélyeztetettek a nagymértékű kereskedelem miatt, állományuk azonban ma még nincs kritikus helyzetben. Ahhoz, hogy vadon élő állományuk hosszú távon fennmaradjon, az egyezmény szigorúan szabályozza a velük folytatott kereskedelmet.

MegyeTompaKiskunsági Nemzeti ParkteknősTompai Határátkelőhely