2024.04.25, Csütörtök
Új eszközök segíthetik a Bács-Kiskun megyei katasztrófavédelem munkáját
Kép: illusztráció

Új eszközök segíthetik a Bács-Kiskun megyei katasztrófavédelem munkáját

bacs.katasztrofavedelem.hu

2016.12.21. 09:42

Összességében több mint 1,7 milliárd forint értékű eszközök kerülnek tizenegy tűzoltóságra, hat megyei igazgatóságra, és a Katasztrófavédelmi Oktatási Központhoz, valamint a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságra.

Hirdetés

Gépjárműfecskendőket, magasból mentőt, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálatokat kiszolgáló terepjárókat, illetve egy felújított gépjárműfecskendőt adott át dr. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, december 20-án.

Bács-Kiskun megyébe egy, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat munkájához szükséges jármű érkezett. A terepjáró jelképes indítókulcsát Kontrát Károly államtitkártól és dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, főigazgatótól dr. Farkasinszki Lóránt tűzoltó ezredes, a Bács-kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója vette át.

A Generali Biztosító Zrt. a kármegelőzést szolgáló társadalmi szerepvállalása során százmillió forinttal támogatta a katasztrófavédelmet. Ez az összeg hét olyan terepjáró beszerzését tette lehetővé, amely a tűzoltásvezetői feladatokat ellátó megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálatok munkáját támogatják. A járműveket Ford Ranger XL 4x4 2.2 TDCI típusú pickup-okból alakították ki, ezek jó terepjáró képességük miatt bárhová képesek eljutni. A járműveken olyan speciális eszközök is helyet kaptak az egyéni védőeszközök mellett, amelyek a tűzvizsgálathoz szükségesek. Mindezeken kívül speciális eszközök is megtalálhatóak rajtuk, így például hőkamera, gázérzékelő, videokamera, illetve robbanásbiztos világítóeszközök.

A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat 2012-ben kezdte meg működését, beavatkozási területe az egész megyére kiterjed. Feladatai közé tartozik a tűzoltóságok vonulós állományának szakmai ellenőrzése, az egyéni védőeszközök hatékonyságának megfigyelése esetleges hiányosságainak feltárása, a beavatkozásaik során a tűzoltásvezetőnek történő segítségnyújtás, illetve kiemelt tűzesetek, káresetek alkalmával a beavatkozás irányítása. A tűzoltóságok állományának minél magasabb szintű szakmai tevékenységének érdekében gyakorlatokat szervez, vezet és ellenőriz, ezek tapasztalatainak segítségével új, a beavatkozást elősegítő eljárásokat dolgoz ki. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tagjai mind magas szintű szakmai képességgel és több (évtizedes) éves beavatkozói múlttal rendelkeznek.

MegyegépjárműfecskendőBács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságterepjáró