2024.04.25, Csütörtök

Tovább folytatódnak az óvodafelújítások Bács-Kiskun megyében

Földművelésügyi Minisztérium

2016.11.25. 08:43

Kormányzati támogatással, megközelítőleg 105 millió forintból vált korszerűbbé és tágasabbá a Vaskút-Bátmonostor Német Nemzetiségi Óvoda. A munkálatokat abból a forrásból finanszírozta a Bács-Kiskun megyei önkormányzat, amelyet az el nem adósodott települések számára különített el a kabinet. Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője az ünnepélyes átadáson elmondta: 2014-ben és 2016-ban megközelítőleg 450-450 millió forintot kapott a térség 11 érintett települése, amiből több jelentős beruházás is megvalósulhatott.

Hirdetés

A vaskúti óvodában mostantól modernebb, szebb körülmények között tölthetik mindennapjaikat a gyerekek, az itt dolgozók pedig méltóbb körülmények között végezhetik munkájukat – mondta a beruházásról Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője. Az önkormányzat korábban 112 millió forint kormányzati támogatásban részesült, melyből mintegy 105 millió forintot az óvoda átalakítására fordítottak.

Az összegből az ingatlan külső szigetelést kapott, az elhasználódott nyílászárókat korszerű ablakok és ajtók váltották. Az épület belső terei átalakultak, a villamoshálózatot és a burkolatot kicserélték, a régi, elavult kazán helyére korszerű, úgynevezett kondenzációs gázkazán került. A fejlesztési támogatásból egy új épületszárny is elkészülhetett, ide költözött az egyik csoportszoba. Az önkormányzat a beruházástól azt reméli, hogy az energetikai korszerűsítés után mérséklődik majd az intézmény fenntartási költsége.

Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője emlékeztetett: az önkormányzatok többsége 2010-re nehéz helyzetbe került. A kabinet úgy döntött: átvállalja a meglévő hiteleket, ugyanakkor jelentős anyagi támogatásban részesíti azokat a falvakat és községeket, amelyek nem halmoztak fel tartozást. A döntést követően Vaskút 2015-ben 112 millió, az idén pedig ismét 112 millió forint fejlesztési támogatást kapott. A forrás második részéből a község az elhasználódott, tönkrement járdák jelentős részét szeretné majd felújítani.

MegyeVaskútóvodafelújításVaskút-Bátmonostor Német Nemzetiségi Óvoda