2024.04.25, Csütörtök

Szankon avattak büszkeségpontot

mti

2016.11.27. 17:42

A magyar emlékezet erejéről beszélt Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Bács-Kiskun megyei Szankon, ahol az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek emlékezetét hirdető büszkeségpontot avattak pénteken.

Hirdetés

A magyar emlékezet erősebb, mint azok, akik fel akarták számolni - jelentette ki a házelnök, hozzátéve, ezt hirdeti a szanki büszkeségpont, hasonlóan az ország többi, valós és jelképes büszkeségpontjához. 
Azt üzeni a büszkeségpont, hogy "mi, mai magyarok az önbecsülésünk, összetartozásunk és munkaáldozatunk segítségével megválthatjuk 21. századi szabadságunkat és méltóságunkat, reményt és esélyt nyújtva ezáltal gyermekeinknek és unokáinknak, elégtételt adva ezzel szüleinknek és nagyszüleinknek."

A rendszerváltoztatásban elnyert szabadság eddigi 26 esztendeje úgy is értelmezhető, mint a nemzeti önmegváltás negyedszázados története.
Az Országgyűlés elnöke ünnepi beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy az 1990-es rendszerváltoztatás eredményeképpen a kommunista erők ugyan elveszítették politikai hatalmukat, de eszmei és politikai örököseik hosszú ideig nem veszítették el a nemzet emlékezetének és méltóságának megtörésére szolgáló évtizedes eszközeiket az oktatásban, a kultúrában és a tömegtájékoztatásban. 

Amikor csak tehették, éltek ezekkel az eszközökkel - tette hozzá -, egészen odáig, hogy szégyenbe és erőszakba fojtották még az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulóját is.  

 

Kövér László az 1956-os vidéki történések közül felidézte, hogy akkor jött létre Kiskunhalason az építész, politikus, helytörténész Nagy Szeder István által létrehozott, úgynevezett "halasi norma", amely a helyi közösség önszerveződésének és újjászületésének rendje lett, és ennek köszönhetően 1956. november 1-jén demokratikus akaratnyilvánítással leváltották a kommunista hatalmat. 
Nem véletlen, hogy Nagy Szeder Istvánt mindezért "negyvenhárom börtönben hurcolták meg a kommunisták".


Kövér László megemlékezett az 1956-os forradalom Bács-Kiskun megyei áldozatairól, akiket sortüzek taroltak le Kalocsán, Kiskunhalason, Szabadszálláson, és felidézte  a "vadállati rémtettet", a tüntetők elleni véres repülőgép-támadást, amely Tiszakécskén történt.

Mindezekre emlékeztet Pongrátz Gergely, 1956 Corvin-közi hőse, aki a közeli Kiskunmajsán talált végső nyugalmat - mondta az Országgyűlés elnöke, hozzátéve, az a Pongrátz Gergely nyugszik ott, aki a rendszerváltoztatás után bizakodással tért haza, hogy azután "a szocialista-szabad demokrata kormányzás idején megbilincselve hurcolják el egy tüntetésről".

A szanki büszkeségpontról szólva Kövér László azt a kívánságát fogalmazta meg, hogy sok szanki fiatal és sok látogató keresse fel az emlékhelyet és adja tovább az üzenetet: "Ahol a hősöket nem felejtik, ott mindig lesznek újak."

MegyeBüszkeségpont1956-os forradalomSzankKövér László