2024.04.24, Szerda

Okoskerítés épült a magyar-szerb határon

mti

2016.11.22. 09:05

A biztonsági határzárat kiegészítő második kerítés mintaszakasza - amelyet a büntetés-végrehajtás épített - Bácsszentgyörgy és Gara között épült meg. A megerősített műszaki határzár itt már egy gyorstelepítésű drótakadályból és két kerítésből áll. A kerítések között van egy árok, itt fut az úgynevezett manőver út is.

Hirdetés


Az új, három méter magas és ponthegesztett dróthálóval megerősített kerítést intelligens jelzőrendszerrel szerelték fel. Ezekben 10-15 centiméterenként érzékelők vannak, amelyek jelzik, ha valaki hozzájuk ér. A biztonsági rendszert hő- és mozgásérzékelő kamerák egészítik ki. Jelenleg a berendezéseket kiszolgáló, a föld alatt futó optikai kábeleket telepítik.


Perjési Zsolt biztonsági tanácsadó a hirado.hu-nak azt mondta, hogy az "okoskerítés" kiváltja az "élőerő" egy részét, így olcsóbbá válik a határ őrzése. Hosszabb távon mindenképpen megtérül a hatása. 

Október 26-án Bácsszentgyörgy és Gara között a műszaki zárat összesen 10,3 kilométer hosszúságban fogvatartottak építik fotó: Ujvári Sándor

 

MegyeBács-Kiskun megyeGaraBácsszentgyörgykettős védvonalokoskerítésmagyar-szerb határ