2024.04.25, Csütörtök

Határbejáráson a Honvéd Vezérkar főnök

kormany.hu

2016.11.23. 12:04

A Honvéd Vezérkar főnök a Hódmezővásárhely-Kelebia-Bácsalmás térségben járta be a járőrútvonalakat, beszélt a járőrfeladatot végrehajtó katonákkal, valamint számos települési helyet érintett, ahol a készenlétben lévő katonák részére állománygyűléseket tartott.

Hirdetés

A magyar-szerb határnál szolgálatot teljesítő katonáknál tett látogatást dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök.

A Magyar Honvédség a több mint 300 kilométer hosszan elnyúló Ideiglenes Biztonsági Határzár (IBH) teljes hosszán, 2015 július óta hajt végre határmenti építési, majd biztosítási feladatokat. A határszakaszokon több ezer katona végez járőrtevékenységet a nap 24 órájában, vesz részt keresés-kutatás feladatokban és biztosítja a felelősségi terület felderítését pilótanélküli valamint forgószárnyas repülőeszközökkel.

A Magyar Honvédség erőinek elhelyezése és logisztikai ellátása érdekében 28 települési helyet alakítottak ki, melyek összesen öt megye területét érintik.

A Honvéd Vezérkari főnök elmondta, mindenkit, aki hozzájárul az itt végzett sikeres munkához, köszönet illet azért az áldozatos szolgálatért, melyet immáron másfél éve nem csak Magyarország, de egész Európa védelmében végeznek. Mára már bebizonyosodott, hogy az illegális migrációval elkerülhetetlenül olyan radikális elemek áramlanak Európa belseje felé, mint akik a párizsi, brüsszeli vagy nizzai merényleteket elkövették.

Mióta a Magyar Honvédség a rendőrség erőivel együttműködve megkezdte a Közös Akarat elnevezésű műveletet Magyarország déli határai mentén, a töredékére csökkent az ország terültére lépő illegális migránsok száma. Ez a tendencia jól mutatja, hogy a felvonultatott erők és technikai eszközök mennyire hatékonyan rettentik el a korábban százezres tömegben hazánk területére áramló illegális migránsokat.

 

Felderítési adatokból kétségtelenül megállapítható, hogy amennyiben a biztosítási feladatok volumene csökkenne, a közel-keleti és észak-afrikai régiókban milliós nagyságrendben elhelyezkedő tömegek ismét hazánkon keresztül keresnének utat Nyugat-Európa felé, ezzel nem csak humanitárius katasztrófát előidézve, de komoly biztonsági kockázatnak kitéve az érintett országokat.

A Honvéd Vezérkar főnök kifejtette, a határainkat embert próbáló körülmények között védő katonákon és rendőrökön múlik az, hogy hazánk képes lesz-e sikerrel megküzdeni ezzel a fenyegetéssel.

Az állományt foglalkoztató kérdések kapcsán dr. Benkő Tibor vezérezredes elmondta: a honvédelmi tárca az Országgyűlés elé terjesztette azt a törvényjavaslatot, mely lehetőséget biztosítana a Honvéd Egészségpénztár károsultjainak kárpótlására.

A továbbiakban a Honvéd Vezérkar főnök szót ejtett a honvédség előtt álló fejlesztésekről és eszközbeszerzésekről, melyek kézzelfogható eredményével egyes kötelékek már jövő év elején találkozhatnak.

Megyemagyar-szerb határIdeiglenes Biztonsági HatárzárHonvéd Vezérkar főnök