2024.04.25, Csütörtök

Életveszélyes helyzeteket hárítottak el az EDF DÉMÁSZ szerelői

EDF DÉMÁSZ

2016.11.16. 10:54

Kedden délelőtt Jánoshalmán 10 helyszínen ellenőrzött egyszerre az EDF DÉMÁSZ

Hirdetés

A bajai régió munkatársai olyan utcákban vizsgálták meg a fogyasztásmérő, a vezetékek és plombák állapotát, ahol vélelmezhető volt, hogy az ügyfelek szerződésszegő módon használják a villamos energiát. 

Több helyen olyan illegális beavatkozással találkoztak, amely az ott lakók, köztük kisgyerekek életét veszélyeztette.

Egy esetben a plomba cseréjével megszüntették a szerződésszegő vételezést, hat olyan ingatlan volt, ahol csak a kikapcsolással lehetett megszüntetni a balesetveszélyt. Az itt lakók nem rendelkeztek szerződéssel sem, a közcélú hálózatra illegálisan csatlakoztak. Egy ingatlanból az élet- és vagyonbiztonság veszélye miatt szükségessé vált a manipulált fogyasztásmérő azonnali leszerelése.

A bajai régió munkatársainak munkáját rendőrök biztosították. A helyszínen jegyzőkönyv készült a szerződés és jogcím nélkül vételező állapotokról. A tíz ellenőrzött ingatlanból mindössze két esetben találták rendben a villamosenergia-vételezést az EDF DÉMÁSZ szerelői.

Az EDF DÉMÁSZ munkatársai évente több tízezer mérőhely ellenőrzést végeznek lakossági és üzleti ügyfélkörben egyaránt. Céljuk, hogy a szerződés nélküli, szerződésszegő vagy műszakilag nem megfelelő állapotú villamosenergia-rendszereket felderítsék és a hasonló beavatkozások visszaszorítása érdekében, minden esetben a jogszabályban leírt következményeket érvényesítsék, mert ezek súlyos élet-, és vagyonbiztonságot veszélyeztető állapotot teremthetnek. A felderítések során gyakran találkoznak a szerelők olyan szerződésszegő és egyben szakszerűtlen beavatkozásokkal, ami nem csak a közvetlenül érintett fogyasztó, hanem a vétlen környezete számára jelent óriási kockázatot. A szolgáltatási területeken több alkalommal fordult elő súlyos sérüléssel, égéssel vagy halállal végződő baleset illetéktelen beavatkozás miatt. Sajnálatos módon több alkalommal kiskorú volt az áldozat. A szabálytalan villamosenergia-vételezés az élet- és balesetveszélyen túl nagymértékben növeli a villamos tűzesetek kockázatát. A szerződésszegő fogyasztók a rövidtávú anyagi előnyök érdekében egy élet munkájának eredményét teszik kockára.

Amennyiben az EDF DÉMÁSZ munkatársai a mérőhely ellenőrzés során rendellenességet tapasztalnak, a helyszínen jegyzőkönyvet vesznek fel, rögzítik a tényeket, fotó dokumentációt készítenek a későbbi kivizsgáláshoz, szükség esetén az ügyek következményeinek jogi úton való érvényesítéséhez. Az élet- és balesetveszély elhárítása miatt a szerelők elvégzik a szerződésszerű műszaki állapot helyreállítását. A mérőhely ellenőrzéseket véletlenszerűen vagy ügyfél bejelentése alapján illetve az ügyfél személyében történő változás esetén végzik az EDF DÉMÁSZ munkatársai.

Fontos tudni, hogy a fogyasztónak kötelezettsége megóvni a fogyasztásmérőt, a mérési és vezetékrendszert, a plombákat, illetve a szolgáltató által elhelyezett egyéb jelzéseket. 

 

Megyevillamos-energiaJánoshalmaedf démászfogyasztásmérő