2024.04.20, Szombat
Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés novemberi ülése

Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés novemberi ülése

Bács-Kiskun megyei Önkormányzat

2016.11.26. 08:31

A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés 2016. évi utolsó ülését Kunszentmiklósra helyezte. A közgyűlés megnyitásaként Rideg László elnök az önkormányzat elmúlt havi terület- és vidékfejlesztés, megyemarketing, valamint nemzetközi kapcsolatok terén végzett tevékenységéről szólt.

Hirdetés

 

Rideg László felkérésére 3 beszámoló is elhangzott a nap során: az első tájékoztatót Domján Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke tartotta a megye mezőgazdaságának fejlesztési elképzeléseiről. Ezt követte Csókási Eszter Anna ügyvezető előadása, aki a Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégiós Fejlesztési Ügynökség - Nonprofit Közhasznú Kft. elmúlt évi munkájáról, a tavalyi évben lezárult projektekről ás a legújabb eredményekről adott átfogó tájékoztatást. Végül Horváth Szilveszter elnök számolt be a Bács-Kiskun Megyei Cigány Önkormányzat 2016. évben végzett munkájáról és a jövő évi terveikről. Fő céljuk, s tevékenységük mozgatórugója, hogy a cigány lakosság érdekei érvényesüljenek, a roma és a többségi társadalom közötti kapcsolat javuljon és eredményesen működjön, továbbá hogy a Bács-Kiskun megyében élő cigány nemzetiséget összefogják. Rideg László, elnök eredményesnek tartotta és megköszönte az önkormányzat munkáját.

Döntés született a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat tulajdonát képező, Kecskemét, Fráter Gy. u. 14/a. szám alatti ingatlan sorsáról is: az épületet 2017. január 1. napjától 5 éves határozott időtartamra a Labdarúgó Szövetség Bács-Kiskun Megyei Igazgatósága bérli majd.

 

A közgyűlés megtárgyalta és elfogadta a Bács-Kiskun Megyei Turizmusfejlesztési Tervet, melyet a közelmúltban tartott, „ÉRTÉK, ÉLMÉNY, EGÉSZSÉG” című turisztikai konferencián is bemutattak az idegenforgalomban érdekelt szakemberek számára. A dokumentum a helyzetelemzésen túl megfogalmazza a megye turizmusfejlesztési céljait és Bács-Kiskun versenyképessé tételéhez ad iránymutatást.

A közgyűlés tagjai beszámolót hallgathattak meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) végrehajtásának helyzetéről. A november 10-i állapot szerint az operatív programok keretében meghirdetett összes pályázati felhívásra beérkezett pályázatok több mint 24 %-át nyújtották be TOP forrásaira, ez az összes igényelt támogatás 18,5 %-át jelenti.

A közgyűlés egyhangúlag megszavazta a megyei önkormányzat azon szándékát, hogy az Európai Bortermelő Régiók Gyűlésében eddig betöltött teljes jogú tagságát megfigyelői státuszra módosítsa. Így a kedvezőbb tagdíj ellenében a rendezvényeken ugyanúgy részt vehet az önkormányzat, de szavazati joggal nem rendelkezik. 

Az ülést követően a karácsonyra hangolódás jegyében Kiss Gabriella, a Hírös Garabó Kft. munkatársa felidézte a manapság már elfeledett karácsonyi ünnepkör népi szokásait és bemutatta a hagyományos karácsonyi asztalt.

Zárásképp a közgyűlés tagjai lerótták tiszteletüket az 1945-ben Kunszentmiklósról elhurcolt 160 lakos emlékére állított táblánál, majd Rideg László elnök és Lesi Árpád polgármester a gyümölcsöző együttműködés szimbólumaként fát ültetett a Barna és Fiai Faiskola támogatásával a Városháza előtti téren.

A nap folyamán települési és megyei értéktár kiállítás volt megtekinthető, a Polgármesteri Hivatal épülete előtti tér pedig a Megyei Garabó keretében a helyi kézművesek és gazdák portékái vásárának adott helyet, mely nagyrészt a közelgő ünnepek jegyében szerveződött.

MegyeBács-Kiskun Megyei KözgyűlésBács-Kiskun Megyei ÖnkormányzatKunszentmiklós