2022.12.05, Hétfő

6,4 milliárd forintos beruházás jön Nagykőrösre

mti

2016.11.16. 11:31

Mintegy 6,4 milliárd forintos beruházással 300 munkahelyet teremt a japán SIIX Corporation elektronikai vállalat Nagykőrösön, amelyhez a kormány 1,3 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást ad.

Hirdetés

 

Kodzsi Janasze, a SIIX Corporation igazgatója elmondta, a tervek szerint az új egység 2017 harmadik negyedévében kezdi meg működését. Az új gyárban ipari, autóipari és háztartási gépek elektronikus részegységeit gyártják majd.     

A 16 800 négyzetméteresre tervezett nagykőrösi gyártóegység az európai partnerek outsourcing és logisztikai igényeit elégíti majd ki.   

Földi László országgyűlési képviselő szerint a 300 új munkahely létrehozása óriási érték. A mostani beruházás bejelentése is mutatja, a kormány nem hagyta cserben Pest megyét, a nagykőrösi-ceglédi járás területét, ahol "szűken mérik a pénzt", és szükség van kormányzati segítségre.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Czira Szabolcs, Nagykőrös polgármestere kezet fog a nagyrészt az autóipar számára termelő, a japán SIIX Corporation elektronikai vállalat beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján.

 

Magyarország egyik legfontosabb gazdaságpolitikai célja, hogy a keletről nyugatra áramló tőkét megállítsa az országban, erről szól a keleti nyitás - mondta el mai sajtótájékoztatóján Szíjjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter. Közép-Európában Magyarországra érkezik a legtöbb távol-keleti tőke.    

A következő időszak sikerei azon múlnak, sikerül-e megfelelő partnerséget kötni a gazdasági fejlődés új korszakát, a digitalizációt, elektromobilitást, automatizálást képviselő vállalatokkal.     

 

A külgazdasági és külügyminiszter beszámolt arról is, hogy január elsejétől átalakul a befektetésösztönzési rendszer. A jövő évtől már nemcsak a munkahelyek létrehozása alapján lehet költségvetési támogatást kapni a beruházásokra, hanem a technológiai színvonalat és a hozzáadott értéket is figyelembe veszik. A költségvetési források akkor is rendelkezésre fognak állni, ha a vállalat új típusú technológiát hoz Magyarországra és megtartja a már meglévő munkahelyeket.

A képzési támogatások rendszerét úgy alakítják át, hogy elérhető legyen a részmunkaidőben dolgozók számára is, emellett egyszerűsítik az adminisztrációt és mérséklik a bürokratikus terheket.     

 

151 japán vállalat van jelen az országban, közülük 46 gyártókapacitással is rendelkezik. Mintegy 30 ezer embernek adnak munkát, és a legfejlettebb technológiai színvonalon termelnek. A kormány 7 stratégiai megállapodást kötött japán vállalatokkal, a szigetország a második legfontosabb kereskedelmi partner a Távol-Keletről, idén nyolc hónap alatt 8 százakkal nőtt a kétoldalú kereskedelmi forgalom.     


A SIIX Corporation döntően az autóipar számára termel, az elektronikai gyártási szolgáltató szektorban a világ 13. legjelentősebb vállalata, Japánban az első.     

 

Az igazgató ismertette, az Európában több mint 40 éve jelen lévő SIIX Corporation forgalma évi 2,2 milliárd dollárra tehető, a vállalat több mint 10 ezer munkavállalót foglalkoztat, világszerte - a nagykőrösi beruházással együtt - 12 gyárat üzemeltet. 


  

 

MegyenagykőrösautóiparSIIX Corporation