2024.04.23, Kedd

Magyar-szerb határon átnyúló együttműködések indulnak Bács-Kiskunban is

2016.10.11. 11:19

Hivatalosan is megnyílt Magyarország-Szerbia új határon átnyúló együttműködési programja.

Hirdetés

Magyarország és Szerbia közötti együttműködés új programja, az Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program hivatalosan is elindult. 

Az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló Program költségvetése több, mint 76,6 millió euró, amely a magyar-szerb határtérség non-profit szervezeteinek közös projektjeit támogatja majd az infrastruktúra, a gazdasági együttműködés és az idegenforgalmi kínálat fejlesztése, valamint a közös kulturális örökség ápolása és a fenntartható fejlődés támogatásának terén.

 

A program által támogatott projektek területei

 

A támogatott projektek Csongrád és Bács-Kiskun megyékben, valamint a következő szerbiai területekből álló programtérségben valósulnak meg: Nyugat-Bácska, Észak-Bácska, Dél-Bácska, Észak-Bánát, Közép-Bánát, Dél-Bánát és Szerémség. 

 

- A határon átnyúló együttműködési programoknak fontos szerepe van a határtérségek fejlesztésében. Ezek a programok ápolják a jószomszédi viszonyt, elősegítik a stabilitást és a jólétet - magyarázta Perényi Zsigmond, a Program irányító hatóságának és a magyarországi nemzeti hatóságának helyt adó magyarországi Miniszterelnökség helyettes államtitkára.

- Az IPA-támogatásoknak óriási jelentősége van az Európai Unió tagjelölt országainak – így Szerbiának is –, mivel az uniós tagországgal folytatott együttműködés elősegíti az Európai Unióba való integrálódásukat – hangsúlyozta Sanda Šimić, a Program szerb nemzeti hatóságát képviselő, a Szerb Köztársaság Kormánya Európai Integrációs Hivatalának igazgatóhelyettese.

 

Az előző ciklus programjában 2008-2016 között 50,1 millió euróból valósultak meg projektek a határ két oldalán lévő nonprofit szervezetek együttműködésével. 

- 34 kilométer új kerékpárút épült; 11 árvízvédelmi akció valósult meg; 66 eseményt szerveztek a gazdasági együttműködés előmozdításáért; 44 terméket fejlesztettek a közös kulturális és idegenforgalmi térségben; 335 604 személyt vontak be valamilyen módon a projektekbe; 181 690 személy látogatta meg a Program által támogatott tematikus útvonalak kulturális és történelmi látványosságait; 13 858 fő vett részt a különböző szakterületeken szervezett közös képzéseken; 494 tudományos kutató került bevonásra különböző K+F projektekbe, és számos egyéb közös kezdeményezés valósult meg – emelte ki Rácz Péter, a Program közös titkárságának vezetője az előző Magyarország–Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program eredményeiről tartott összefoglalójában.

 

Rácz Péter elmondta, hogy a Program három pályázati felhívás keretében finanszíroz majd projekteket. A stratégiai pályázati felhívás idén március 29-től szeptember 30-ig volt nyitva. A második pályázati felhívás pár nappal ezelőtt, október 3-án indult, és 2017. január 31-ig lesz nyitva.

 

 

MegyeegyüttműködésinterregSzerbiahatáron átnyúló