2024.04.26, Péntek

Kiváló pálinkák és disznótoros a Kunadacsi fesztiválon

kormany.hu

2016.10.17. 12:32

Kiváló minőségűek az idei pálinkák, és a mennyiség is csaknem kétszerese a tavalyinak az első fél év adatai alapján - mondta Fazekas Sándor.

Hirdetés

A Felső-Kiskunsági Gazdaságfejlesztő Alapítvány a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával, immár 3. alkalommal rendezték meg a közösségi téren, a hagyományossá vált kunadacsi Kolbász és pálinkapesztivált. A rendezvény védnöke és díszvendége dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter volt.

444.hu

Fazekas Sándor kiemelte, az idén az első fél évben 1,8 millió liter 50 fokos pálinkának megfelelő párlat készült Magyarországon.

2016-ban a kiváló minőséget jól érzékelteti, hogy már begyűjtötték az országos pálinkaverseny és a pálinka országkóstoló valamennyi mintáját, a 327 tételből 172 kiválóság kerül be a pálinka könyvbe, 70 százalékkal több az előző évinél. A pálinka a magyar identitás elválaszthatatlan része.

 

A földművelésügyi miniszter megjegyezte, elképzelhető, hogy a magyar disznótoros is bekerülhet a hungarikumok közé. Ezt a döntést indokolná, hogy ez egy igazi magyar népszokás és hagyomány, amely hozzáértést, ízeket foglal össze, de családi ünnep, közösségi rendezvény is a településeken. Bizonyítja ezt, hogy országszerte egyre több a kolbászfesztivál, kolbásztöltő verseny, böllérnap, disznótoros program.

MegyepálinkaKunadacsdisznótoros